Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Bajnai Gordonba is beleszállt Gyurcsány Ferenc

Néhány hónap múlva bővebb tájékoztatást ígért Gyurcsány Ferenc arról, hogy milyen felelőssége van Bajnai Gordon 2009 és 2010 közötti miniszterelnöki tevékenységének abban, hogy a Fidesz ezt követően kétharmados győzelmet aratott.

2024. 06. 27. 15:00
Fotó: MW-Archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő kijelenést tett Gyurcsány Ferenc a Konkrétan Rónai Egonnal című podcastműsorban szerdán. A DK elnökét többek között a saját politikai felelősségéről is faggatta a műsorvezető, így szó esett a korábbi, baloldali kormányzás időszakáról is. Gyurcsány Ferenc ekkor azzal állt elő, hogy még soha senki nem vitatta meg, milyen felelőssége van Bajnai Gordonnak abban, hogy 2010-ben a Fidesz kétharmados győzelmet aratott. Hozzátette, hogy erre a kérdésre néhány hónap múlva még visszatér, most azonban nem fejtette ki, hogy mire gondol konkrétan. Az azonban egyértelmű, hogy ezzel éles kritikát fogalmazott meg a legutóbbi baloldali miniszterelnökkel szemben.

Bajnai Gordon 2009 tavaszán vette át a kormány irányítását, miután Gyurcsány Ferenc körül már az MSZP-ben is elfogyott a levegő, tarthatatlanná vált a személye a miniszterelnöki székben. Bajnai ekkor már a gazdasági csúcsminisztériumot irányította, amit 2008 tavaszán, az SZDSZ koalícióból történt távozása után vett át. Ezt megelőzően, már 2006-ban kormányzati pozíciót kapott Gyurcsánytól, fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztoskánt az uniós pénzek elosztását végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget felügyelte.

Miniszterelnökként 2009–2010-ben brutális megszorító csomaggal állt elő, amely családok százezreinek okozott szinte elviselhetetlen terheket, miközben sorra dőltek be a devizaalapú hitelszerződések a forint folyamatos leértékelése miatt egekbe szökött törlesztőrészletek miatt.

Botrányos üzleti tevékenység

Pályafutása az üzleti életben kezdődött, az 1990-es évek elején megfordult a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál, majd hazai pénzügyi szervezeteknél dolgozott, 2000-től 2005-ig pedig a Wallis Zrt. vezérigazgatója volt. Ebben az időszakban történt a máig emlékezetes Hajdú-Bét Rt. botrány. A cég – amelynek ekkor már a Wallis volt a többégi tulajdonosa – a víziszárnyaspiac összeomlása miatt 2003-ban 5,5 milliárd forint adósságot hátrahagyva csődbe ment, és a beszállítóinak jelentős része nagy veszteségeket szenvedett.

Amerikai kapcsolatok

A technokrata, baloldali politikus-üzletember kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkezett, amint átvette a miniszterelnökséget, szinte első útja az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére vezetett, ahol referált a terveiről. Erről tényfeltáró cikksorozatban is beszámolt a Magyar Nemzet, többek között bemutatta, hogy Bajnai 2009 decemberében Washingtonba látogatott, ahol az IMF vezetőjével és Joe Biden akkori amerikai alelnökkel is tárgyalt. A 2010-es választási bukás után Bajnai ismét Amerikába utazott, és vendégelőadói pozíciót kapott a a globalisták egyik képzőközpontjában, a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen. Az is kiderült a baloldal külföldi finanszírozási botránya kapcsán, hogy a Bajnai és volt titokminisztere, Ficsor Ádám érdekeltségébe tartozó DatAdat cégcsoportot teletűzdelték amerikai demokrata párti kampányszervezőkkel és tanácsadókkal. Az is tény, hogy szoros együttműködésben dolgoznak a Soros György-féle agytröszttel, a berlini székhelyű ECFR-rel.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon (Fotó: MW- Archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.