Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az Országgyűlés kimondta, hogy a baloldal a magyar érdekkel szemben dolgozik Brüsszelben

A képviselők döntöttek a gyermekvédelmi törvény szigorításáról és az alaptörvény módosításáról is.

2024. 06. 11. 13:59
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés a mai ülésén 141 igen szavazattal elfogadta az európai ügyek bizottságának a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak vizsgálatáról szóló jelentést. Korábban Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a jelentés kapcsán arról beszélt, hogy a magyar baloldal pártjai és azok EP-képviselői minden energiájukat annak érdekében mozgósították, hogy a lehető legtöbbet tudjanak áskálódni a saját hazájuk ellen és a lehető legtöbb nehézséget tudják okozni a saját honfitársaiknak.

A baloldal a források 98 százalékától fosztaná meg hazánkat

– ismertette a bizottsági meghallgatáson a kormánypárti politikus.

Az Országgyűlés elfogadta az alaptörvény tizenharmadik módosítását, amit 152 képviselő támogatott. Az indoklás szerint gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni, és aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól.

Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak. A cél érdekében az Alaptörvény módosítására van szükség. Alaptörvényünkben kell világossá tenni, hogy a gyermekek kárára bűncselekményt elkövetők számára nincs kegyelem

– olvasható a módosítás indoklásában.

Döntés született a gyermekvédelmi törvény módosításáról is, amit 164 képviselő támogatott. A javaslat tovább szigorítja a pedofil bűncselekményt elkövetőkre vonatkozó büntetőjogi szabályokat. Eszerint a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnek el, az ilyen bűncselekmények elkövetőit nem lehet feltételes szabadságra bocsátani.

A jövőben akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

A javaslat a gyermekvédelmi rendszer működésének ellenőrzését elősegítő intézkedéseket vezet be, emellett szigorúbb alkalmazási feltételeknek – pszichológiai alkalmassági vizsgálat, kifogástalan életvitel ellenőrzése és megbízhatósági vizsgálat – kell megfelelniük a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek, valamint szakmai munkakörben foglalkoztatottjainak.

A képviselők 177 igennel megszavazták a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről szóló törvényjavaslatot. A javaslat a monopolhelyzetben lévő szereplőkkel szemben a magyar kis- és közepes vállalkozások védelmét célozza.

A most elfogadott törvény a digitális szolgáltatók két kategóriájával, a kapuőr cégekkel és az online szálláshely-közvetítőkkel szemben fogalmaz meg feltételeket.

A parlament délelőtt kivételes eljárásban tárgyalta és már kedden szavazott az állam működését érintő egyes törvények módosításáról. A javaslatot 135 képviselő támogatta. A terjedelmes törvényjavaslat egyebek mellett tartalmaz rendelkezéseket a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokról, egységes szabályozást hoz létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra, valamint módosítja az online-szálláshely közvetítők kötelezettségeit.

A parlament 136 szavazattal döntött a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, ki nem hirdetett, az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek talál jogszabályról. A törvény állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását teszi lehetővé.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.