Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Elítélte Karácsony akcióját a Fővárosi Választási Bizottság

A rendőrség is vizsgálatot indított az ügyben.

2024. 06. 19. 12:20
Budapest, 2024. június 6.
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltjének választási plakátja a Népszínház utcában 2024. június 6-án. Az Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztása 2024. június 9-én lesz Magyarországon.
MTI/Koszticsák Szilárd

Budapest, 2024. június 6.Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltjének választási plakátja a Népszínház utcában 2024. június 6-án. Az Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztása 2024. június 9-én lesz Magyarországon.MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási kampány hajrájában Vitézy Dávid a plakátjainak megrongálása és átragasztása miatt fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz, amely most döntést hozott az ügyben.

Szentkirályi Alexandra visszalépését követően ugyanis a főpolgármester agresszív lejárató hadjáratot indított Vitézy Dávid ellen, és minden fórumon kormánypártisággal vádolta. Ennek jegyében Karácsony Gergely az aktivistái társaságában a Vitézy Dávidot népszerűsítő plakátok rongálásába kezdett, és olyan matricákat ragasztottak rá, amelyen az állt:

Vitézyvel a Fidesz át akar verni. Ne hagyd!

Emellett pedig impresszum nélküli választási plakátok jelentek meg városszerte, amelyeken azzal vádolták meg Vitézy Dávidot, hogy valójában a kormánypárt jelöltje, aki át akarja verni a választókat.

Ezeket a vádakat az LMP főpolgármester-jelöltje elutasította, és a plakátrongálás miatt feljelentést tett a Nemzeti Választási Bizottságnál, illetve a rendőrségnél.

Az ügyben nemrég határozatot hozott a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), amelyben elítélte Karácsony Gergely akcióját.

A Fővárosi Választási Bizottság három tekintetben (a plakát átragasztása, az impresszum hiánya, a plakátok átragasztásának sugallása) állapított meg jogsértést, és a további jogsértéstől a jogsértőt eltiltotta. Mindkét kifogástevő kérte emellett bírság megállapítását is, ezért a jogsértések megállapítása után a Fővárosi Választási Bizottság a bírság kiszabását vizsgálta meg

– írta határozatában az FVB. Hozzátették: a jogsértés esetében pénzbüntetést nem állapítanak meg.

Mint arról már beszámoltunk, a baloldali főpolgármester a közösségi oldalán osztott meg egy videót, amelyen Vitézy Dávid plakátját rongálja. – Ez most az én kis forradalmam – fogalmazott Karácsony Gergely a videóban.

Lapunk megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az ügyben azt a tájékoztatást adta, hogy

elrendelte a feljelentés kiegészítését, az iratokat felterjesztette az Országos Rendőr-főkapitányságra.

A BRFK feltehetően azért döntött így, mert el akarta kerülni, hogy elfogultsági kifogás merüljön fel.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.