Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Havonta harmincötezer Ozempic ampullát használnak el a magyarok

A szer népszerűsége töretlen, pedig van egy olcsóbb megoldás is, hogy a felesleges kilók eltűnjenek.

2024. 06. 01. 6:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az európai tagállamok viszonylatában a jobban ellátott piacok közé tartozik, adatbázisunk szerint az Ozempic 0,25 mg-os kiszerelésű gyógyszer havi fogyása országos szinten átlagosan 2 ezer ampulla, a 0,5 mg-ból átlagosan 8 ezer ampulla, míg az 1 mg-osnál (amely a fenntartó dózisa) legnagyobb a fogyás, 25 ezer ampulla körüli havonta – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK).

Nem csak a cukorbetegek használják

A szervezet emlékeztetett, a 2-es típusú cukorbetegek száma világszerte folyamatosan növekszik, a korszerű terápiás megoldásokra épp ezért egyre nagyobb igény mutatkozik mind a kezelőorvosok, mind a páciensek részéről. 

– Az Ozempic nevű készítmény a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő (18 éves és idősebb) felnőttek kezelésére javallott, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő. Tehát a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség kezelésére és nem annak megelőzésére alkalmazható, továbbá nem fogyókúrás szer – hívták fel a figyelmet,

hozzátéve, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és az NNGYK közös állásfoglalást adott ki a kezelőorvosok részére, amelyben felhívja a figyelmet, hogy fogyókúrás szerként tilos rendelni betegeiknek, engedély nélküli, indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak tekinthető, amely elvonja a készleteket a valóban rászorulók elől.

Állásfoglalás ide vagy oda, a látványos fogyást ígérő szer népszerűsége töretlen, a különféle közösségi platformokon több ezer videó kering a felhasználók által megosztott drámai fogyásokról, a Facebook csoportokban futótűzként terjed az injekcióról szóló tapasztalatok megosztása. A folyamatosan növekvő fogyasztói igényeket azonban az Ozempic gyártója nem tudja tartani, ez időnként átmeneti készlethiányokhoz vezethet. 

Pedig az injekció valójában nem csodaszer, a titok abban rejlik, hogy az Ozempicben található szemaglutid hormon azontúl, hogy kifejti az inzulint termelő bétasejtekre a kedvező hatását, lassítja a gyomorürülést és a központi idegrendszeren keresztül csökkenti az étvágyunkat.

– Ez a cukorbetegeknek nagy segítség, hiszen a legtöbbjük elhízott, így a gyógyszernek hála az előírt diétát is könnyebb betartaniuk – fogalmazott Pusztai Péter, a Budai Egészségközpont endokrinológusa még korábban a Magyar Nemzetnek. 

Tehát valójában nem az Ozempictől indul be a fogyás, hanem attól, hogy a szer hatására kevesebbet eszünk.

– emelte ki a szakember.

A túlsúlyosok többségét az egészségügyi gondok nem, csak a külső megjelenés érdeklik? Fotó: Pexels

Ha szerencsénk van, nem hat a „csodaszer”

Az NNGYK tájékoztatása szerint végeláthatatlan azoknak a szereknek a száma a piacon, amelyektől a túlsúlyos emberek változást remélnek, a különféle fogyibogyik, teák, porok, italok azonban a feles kilókat nem, de a pénzünket igencsak fogyasztják.

– Az interneten, weboldalakon keresztül hirdetett és megvásárolható fogyókúrás csodaszereket nehéz számszerűsíteni. Általánosságban azonban elmondható róluk, hogy vagy egyáltalán nem hatásosak, vagyis nem avatkoznak be a szervezet anyagcserefolyamataiba, rosszabb esetben viszont, ha valóban hatással bír a megvásárolt termék, annak tényleges összetétel-ismerete nélküli, ellenőrizetlen körülmények közötti alkalmazása súlyos egészségkárosítást is okozhat – figyelmeztettek.

Szurik és csodabogyók helyett böjtölés

A túlsúlyosok számának növekedése világszerte problémát jelent, és bár a pluszkilók elsősorban esztétikailag zavarja az érintetteket, az ezzel járó egészségügyi problémák sokkal nagyobb gondot okoznak: a diabétesz, a szív - és érrendszeri betegségek mellett ugyanis számos ráktípus kialakulásának növeli a kockázatát, mint például az emésztőrendszeri daganatok. A felmérések szerint egyre több fiatalt érint a végbéldaganat, a tendencia alapján öt éven belül minden negyedik-ötödik végbéldaganatos beteg az ötven éven aluli korosztályból kerül majd ki.

Az ideális testsúly elérésében - és a betegségek elkerülésében - nem csupán az Ozempic segíthet, az elmúlt években számos kutatás született arról, hogy a testünk „éheztetése” kedvező folyamatokat indít el a szervezetünkben: a feles kilók mellett a daganatos betegségek kockázatát is csökkenthetjük.

Ugyan rengeteg böjttípus ismert, az egyik leghatékonyabb és a hétköznapokban legkönnyebben kivitelezhető módszer lehet az úgynevezett 16/8-as időszakos böjt.

– Ezekben a rövidebb ideig tartó böjtökben nem feltétlenül az a lényeg, hogy mit eszik valaki, hanem az, hogy mikor. A 16/8-as böjt esetén a nap 24 órájából 16 órát éhezik az ember, és a fennmaradó 8 órában – késő délelőttől kora estig – táplálkozhat, így 16 órában a hormonális változások következtében a sejtmegújulás, vagyis az autofágia előnyösebben működhet – fejtette ki Leiszter Katalin a Semmelweis Egyetem szakembere.

A szakorvos kiemelte, az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet kap a bél mikrobioma, vagyis a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok összessége, ami olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk: minden emberé más, a bélrendszerünk különböző szakaszain pedig eltérő az összetétele.

– Beleink egészségét a megfelelő tápanyagbevitel mellett kellő mennyiségű alvással és sporttal is javíthatjuk, és akár az is segíthet ebben, ha időnként csökkentjük a kalóriabevitelt, időszakosan vagy átmenetileg böjtölünk.

Szintén sokat tehetünk az egészséges mikrobiomért, ha az étrendünk alapjait a zöldségek és a gyümölcsök adják: minél változatosabban étkezünk, annál egészségesebb lesz a bélflóránk és így mi is. 

 

Borítókép: Ozempic (Fotó: Jel Saget)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.