Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

„Magyar Péter jelenleg leszálló ágban van, nincsenek tartalékai”

A Prokon Szakkollégium és a Batthyány Lajos Alapítvány szervezésében tartottak elemzői vitát, melyen Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője, Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője, Kiszelly Zoltán a Századvég politikai elemzési igazgatója, és az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Kovács István vett részt.

2024. 06. 05. 19:35
MAGYAR Péter
Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vitán elsőként a kisebb pártok esélyeit latolgatták a megjelentek. Horn Gábor a kispártokkal kapcsolatban elmondta, a Magyar Péter-jelenség eredményeként nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kispártok, és jó esély van arra, hogy a Mi Hazánkon kívül egy kispárt sem fog bejutni az Európai Parlamentbe. 

Az LMP-vel kapcsolatban Horn elmondta, a pártot már nem is tartja kispártnak, sokkal inkább mikropártnak, amely szinte teljesen elengedte az európai parlamenti választást, és Budapestre helyezte a hangsúlyt. 

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt Horn Gábor szerint hatalmas veszteségeket könyvelhet el Magyar Péternek köszönhetően, ugyanis az újdonsült politikus hatékony alternatívát kínál az MKKP szavazóival, a Momentummal kapcsolatban pedig kifejtette, a párt leginkább saját hibájából vesztette el a szavazóit, majd pedig Magyar Péter tovább súlyosbított a helyzetükön. 

Kovács István elmondta, a közvéleménykutatások többsége egyetért, és nagyjából ugyanolyan eredményeket jósol. Ez pedig annak köszönhető, hogy bizonyos pártok vagy szervezetek támogatottsága már nem olyan trendi mint volt. 

Az emberek számára egyre kevésbé trendi bemondani egy kutatás során a telefonba, hogy a DK-t vagy a Mi Hazánkot támogatja

 – emelte ki Kovács István, aki kiemelte, ennek eredményeként több kutató is alul mérheti a két csoportot, miközben a Magyar Péter vezette Tisza pártot felülmérhetik a kutatók, ugyanis a baloldali és ellenzéki szavazók körében jelenleg trendi a Magyar vezette pártot támogatni. 

Magyar Péter jelenleg leszálló ágban van, nincsenek tartalékai

 – emelte ki a szakértő. 

Mandátumot szerezhet a Mi Hazánk

Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője szintén a kispártokkal kapcsolatban kifejtette, a legnagyobb esélye a mandátumszerzésre a Mi Hazánknak van, amely erőteljesen megkülönbözteti magát a többi ellenzéki párttól. 

Az MKKP helyzetét nehéz meghatározni, nagyjából 40 százalék az esély arra, hogy a párt bejut az Európai parlamentben

– emelte ki az elemző, majd elmondta, a párt nagyobb eredményeket a fővárosi közgyűlésben és a XII. kerületben tud elérni. Ember az LMP esélyeivel kapcsolatban elmondta, a párt túlélését jelenleg csak a Vitézy lista, és a fővárosi közgyűlés tudja biztosítani. 

A  Századvég politikai elemzési igazgatója, Kiszelly Zoltán kifejtette, a közvéleménykutató intézetek döntő többsége ugyanazt jósolja a választás eredményeként. Magyar Péter megjelenésével kapcsolatban az elemző elmondta, az ellenzék esetében felgyorsult egy tömbösödés, aminek eredményeként a DK-MSZP-Párbeszéd végleg egy csoportba kényszerült. 

Újra pozícionálódó DK

A Gyurcsány projekt megbukott – jelentette ki Horn Gábor. Az elemző szerint Gyurcsány tervének a lényege az volt, hogy a Demokratikus Koalíció egy Orbán-ellenes ellenzéki tömb vezetőjévé váljon. Azonban Magyar Péter megjelenésével elvették a DK-tól ezt a szerepet, és eltolták a baloldali, szociáldemokrata irányba. 

Lehetőség van arra, hogy az MSZP és a DK ismét létrehozzon valamit

 – tette hozzá Horn.

Kovács István szerint a vasárnapi eredmények nem fognak azon változtatni, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is az ellenzék megkerülhetetlen személye lesz, ugyanis Magyar Péter mögött nincs szervezeti háttér, a választás után pedig az elemző szerint el fog veszni a Magyar Péter érdekessége, ugyanis az általa megfogalmazott hatalmas, kormányváltó ígéretek nem valósulnak majd meg. 

Annyira heterogén Magyar Péter szavazótábora, hogy már akkor is szavazatokat vesztene, ha önálló identitást adna a TISZA pártnak

– jelentette ki Kovács István. 

A Demokratikus Koalícióval kapcsolatban Ember Zoltán kifejtette, annak ellenére, hogy 2022 után látható volt egy vonzás a párt körül, ez a dominanciára való törekvés azonban már az első pillanatban a hamvába holt volt. 

Gyurcsány Ferenc hosszútávfutó, nagyon sok mindent túlélt, azonban nem csak ő van a pártban

 – emelte ki a szakértő, majd kifejtette, amennyiben a DK rossz eredményt ér el a vasárnapi választásokon, elképzelhető, hogy végleg elveszti a szavazói egy részét. 

Kiszelly Zoltán kifejtette, a hagyományosan baloldali szavazók egyre több esetben jobbra szavaznak, ugyanis ezen az oldalon kapnak jó ajánlatokat a szociálpolitika terén. 

A Demokratikus Koalíciónál azt látjuk, hogy leginkább idősebb szavazói vannak, és továbbra sem sikerült fiatalítani a szavazótábort

 – emelte ki Kiszelly, majd hozzátette, a párt a fővárosi közgyűlésben kísérletezheti ki, hogy milyen együttműködésre léphet a későbbiekben a Magyar Péter vezette Tisza párttal.

A fővárosi közgyűlésben látom Magyar Péter számára azt a terepet, ahol kikísérletezheti, hogy milyen kapcsolatot alakíthat ki a DK-val. Ezzel mindenki jól jár, ugyanis Magyar Péter a későbbiekben erre hivatkozhat, Gyurcsány pedig azt állíthatja, hogy aki nem működik vele együtt az a Fidesz embere, így pedig támadhatja a Tisza pártot

– tette hozzá Kiszelly, akinek a kijelentéseire Ember Zoltán kifejtette, a Demokratikus koalíció valójában soha nem fogalmazott meg ajánlatot a szakmunkásoknak és a hagyományos baloldali szavazóknak. 

Következmény a Magyar Péter -jelenség

Horn Gábor szerint Magyar Péter jelenleg egy nagyon hálás helyzetben van, ugyanis a pártja jelenleg nem jelent számára akadályt. 

A legnagyobb pozitívum vele kapcsolatban, hogy keveset lehet tudni róla

– emelte ki az elemző, majd hozzátette, Magyar Péternek nagyon jó ütemérzéke van, ugyanis a szombati tüntetéssel teremtett magának egy hatalmas lehetőséget. 

A Magyar Péter-jelenség szerintem csak június 9-én kezdődik el igazán 

– tette hozzá Horn Gábor. 

Kovács István elmondta, Magyar Péter esetében továbbra is hatalmas probléma, hogy nincs mögötte hálózat, a jelölteket pedig valójában nem ismeri, ami komoly kockázatot hordoz magában. 

A június 8 – án tartandó tüntetéssel kapcsolatban Kovács kiemelte, Magyar Péter azzal jár a legjobban, hogyha a tiltakozáson semmilyen konkrétumot nem fog mondani, ugyanis ezzel elriasztaná magától a szavazói egy részét. 

Nem lepődnék meg azon, hogyha Magyar a korábbi állításai ellenére mégis felvenné a mandátumát, ugyanis ez biztos megélhetést jelentene számára

– tette hozzá az Alapjogokért központ vezetője, aki hozzátette, nem vár csodát a szombati tüntetéstől, a választást követően pedig a Tisza apadására számít. 

Ember Zoltán, az iránytű intézet ügyvezetője kifejtette, egy párt akkor lehet sikeres, ha van egy közös szocializáció a jelöltekben, ami jelenleg nincs meg a Tisza Párt jelöltjei között. 

Az ellenzéken belül még komoly átjárás lehet, rengeteg a bizonytalan, ezért kiemelten fontos Magyar Péternek, hogy hány ember megy el a szombati tüntetésére

– jelentette ki Ember, aki szerint Magyar Péternek esélye van arra, hogy szombaton egy utolsót impulzust adjon a választóknak. 

Kiszelly Zoltán ugyanakkor kifejtette, Magyar Péter kampány végére deffenzív helyzetbe kényszerült, ugyanis a háború kérdésében a politikusra rásült a háborúpárti bélyeg. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.