Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Ifj. Lomnici Zoltán: Hatásos lehetett a kormánypártok mozgósítása

A magas részvétel a nagyobb pártoknak, főleg a Fidesznek kedvezhet – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, akit a legfrissebb választási adatokról kérdeztünk. A Századvég jogi tanácsadója úgy véli, a választások után a törpepártok a DK szatellitpártjaként működhetnek tovább.

2024. 06. 09. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magas részvétel a nagyobb pártoknak, főleg a Fidesznek kedvezhet. Az adatok fényében hathatott a mozgósítás, így főként az Egymillió találkozás napja nevű kampánykezdeményezés is a kormányoldalon – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, akit a legfrissebb választási adatokról kérdeztünk. 

urnazárás választások szavazókör
A magas részvételi adat azt jelzi, hogy az európai parlamenti választáson az ötszázalékos bejutási küszöb eléréséhez legalább kétszázezer szavazatra lesz szükség. Fotó: Teknős Miklós

Mint ismert: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 18.30-ig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka (4 416 794 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Már 17 óráig többen szavaztak, mint ahányan EP-választáson valaha részt vettek. A magas részvételi adat azt jelzi, hogy az európai parlamenti választáson az öszázalékos bejutási küszöb eléréséhez legalább kétszázezer szavazatra lesz szükség.

 

Történelmi választás

A Századvég jogi tanácsadója emlékeztetett: a Fidesz–KDNP sok száz, ezer helyi politikusa, illetve a párt több tízezer aktivistája jelentős terepmunkát végzett, ami valószínűleg meglátszik a markáns részvételi számokon. Az alkotmányjogász úgy véli:  

a választópolgárok aggodalommal tekintenek a háború okozta gazdasági és biztonsági kihívásokra, és olyan vezetést szeretnének, amely stabilitást és békét kínál. 

–  Az emberek úgy érzik, hogy a jelenlegi brüsszeli politika nem elég hatékony a béke megőrzésében és a konfliktus diplomáciai úton történő rendezésében. Sok választó úgy érzi, hogy változásra van szükség Brüsszel politikájában. A választók egy békés Európát szeretnének, amely tiszteletben tartja a nemzetállamok szuverenitását – mondta a szakértő. Hozzátette: ezt a békepárti, szuverenista álláspontot ma legfőképpen a kormányoldal politikájában és az általa képviselt értékrendben látják megtestesülni a magyar választók. A szakértő elmondta: az, hogy  EP- és önkormányzati választások egy időben zajlanak, növelhette a részvételi hajlandóságot. 

 

Mi lesz a kispártokkal? 

A kispártok szavazóinak egy része is a Fidesz–KDNP-re szavazhat. Legfőképpen tőlük, a kispártoktól vehetett el szavazókat Magyar Péter Tisza Pártja. Az elemző szerint három EP-lista szinte biztosan mandátumot szerez: a Fidesz–KDNP, a Tisza párté listája mellett a Dobrev Klára nevével fémjelzett baloldali választási pártszövetségé (DK, MSZP, Párbeszéd).

A Mi Hazánk Mozgalom, a Kétfarkú Kutya párt vagy a Momentum könnyen kieshetnek

– fogalmazott. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a törpepártok a DK szatellitpártjaként működhetnek tovább, ahogy ez az MSZP és a Párbeszéd esetében is történik, az azonban jól látszik, hogy önálló támogatottságuk nincs, az emberek nem szavaznak nekik bizalmat.

 

Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.