Kampányfinanszírozási botrányban érintett a miskolci baloldal

A Gyurcsány-párti Niedermüller embere terjeszthet hamis információkat a borsodi megyeszékhely kormánypárti polgármesterjelöltjéről.

2024. 06. 04. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban mind a közösségi médiában, mind pedig nyomtatott formában nemtelen, rágalmazó és hazug kampánytermékek láttak napvilágot Miskolcon, a támadások célkeresztjében pedig Tóth-Szántai József, a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete Fidesz–KDNP által támogatott polgármesterjelöltje áll. A miskolci baloldalnak mindig van lejjebb – mondta Nagy Ákos, a Fidesz miskolci frakcióvezetője.

 

Régi-új baloldali arcok

A politikus ismertette: a lejárató, hazugságokkal teli cikkek egy nemrég létrehozott weboldalon és a Miskolciak elnevezésű közösségi oldalon terjednek, valamint a miskolci postaládákban landolt választási újságban találhatók, azonos tartalommal. Nagy Ákos beszámolt róla, hogy utánajártak, ki állhat az online lejárató kampány mögött. Azt derítették ki, hogy

a baloldal miskolci polgármesterjelöltjének, Barkai Lászlónak a kampányfőnökéről, Bernáth Attiláról van szó, aki egykori szocialista miskolci önkormányzati cégvezető, és jelenleg Budapesten, a DK vezette VII. kerület vagyonkezelő cégének (EVIN Zrt.) vezérigazgató-helyettese.

Ugyanennek a cégnek a vezérigazgatója Halmai Gyula, a Miskolc Holding egykori vezérigazgatója, valamint 2019 után gazdaságfejlesztési igazgatója – mutatott rá Nagy Ákos. A VII. kerületben egyébként az a Gyurcsány-párti Niedermüller Péter a polgármester, aki számos botrányáról ismert – idézte fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál. Korábban a DK-s polgármester egy műsorban a fehér, heteroszexuális keresztény embereket „rémisztő képződményeknek” nevezte.

 

Tiltott pártfinanszírozás gyanúja

A politikus rámutatott, hogy a fentebb említett online felületek hirdetéseit két szervezet finanszírozza: az Elysum Global Kft. és a Lokálpatrióta Demokratikus Egyesület. – Az Elysum Global Kft. az EVIN Zrt. honlapjának adatkezelője. Az Elysum Global vezetője szoros ismerőse Bernáth Attilának – mondta. Arra is kitért, hogy Barkai László Facebook-hirdetéseit a Lokálpatrióta Demokratikus Egyesület finanszírozza, a Google-hirdetéseket pedig az Elysum Global Kft. – Ugyanaz az egyesület és ugyanaz a cég, amely a Tóth-Szántai elleni rágalomkampányt pénzelte – fogalmazott.

Nagy Ákos hangsúlyozta: mivel az irányadó jogszabályokat kijátszva, a hirdető anyagilag támogat politikai hirdetéseket, ezzel tiltott pártfinanszírozást valósít meg, hiszen sem nem jelölőszervezet, sem nem belföldi magánszemély az adományozó.

 

Az Állami Számvevőszékhez fordulnak

A kormánypárti frakcióvezető kiemelte: az a gyanú, hogy a Budapestről feltőkésített cég kívánja befolyásolni a miskolci választási versenyt és veszélyeztetheti a választások tisztaságát. Azt kérdezte Barkai Lászlótól: tudja-e, hogy a választási ellenfeleit gyalázó hirdetéseket finanszírozza az Elysum Global Kft., illetve hogy ez a tevékenység sértheti a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló jogszabályt és megvalósíthatja-e a tiltott pártfinanszírozást?

Arra is kíváncsi volt, hogy tud-e arról, miszerint a személyes Facebook-hirdetéseit a Lokálpatrióta Demokratikus Egyesület finanszírozza, a Google-hirdetéseket pedig az Elysum Global Kft. Hozzátette: Tóth-Szántai József rendőrségi feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen, azonban eljött az idő, hogy Barkai László valljon színt, hiszen komoly kérdésként merül fel, vajon Barkai komolyan veszi-e az általa is aláírt választási etikai kódexet. Nagy Ákos tudatta: az Állami Számvevőszékhez fordulnak a tiltott kampányfinanszírozás ügyében.

Borítókép: Nagy Ákos, a Fidesz miskolci frakcióvezetője (Fotó: Boon/MZSP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.