Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kezdődnek a szóbeli érettségik

Július 3-ig tartanak a középfokú vizsgák.

2024. 06. 17. 7:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődnek és július 3-ig tartanak a középszintű szóbeli érettségi vizsgák Magyarországon az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint – emlékeztetett a Metropol. A megméretésre készülők 1161 helyszínen, 3150 vizsgabizottság előtt, mintegy 290 ezren tesznek ma vizsgát az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban. Ebben az időszakban kell az iskoláknak megszervezniük a szóbeli vizsgákat,

a pontos időpontról minden intézmény maga határozhat, a vizsga időpontját és helyszínét a vizsgabehívó tartalmazza.

 

 

Mi történik, ha valaki nem szóbelizik?

Ha a vizsgázó neki fel nem róható okból, vagyis igazoltan nem jelent meg a szóbeli vizsgán, azt az adott vizsgaidőszakban megismételheti vagy egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehet. Az igazolást az érettségi jelentkezést fogadó intézmény (középiskola vagy kormányhivatal) vezetőjéhez kell benyújtani, aki dönt annak elfogadásáról vagy elutasításáról. Ha azonban a vizsgázó igazolatlanul nem jelenik meg a szóbeli vizsgán, egy másik vizsgaidőszakban tehet csak javító vizsgát.

 

Mi történik, ha a vizsgázó nem tudja a tételt?

Amennyiben a vizsgázó a szóbeli vizsgán a húzott tétel anyagából teljesen tájékozatlannak bizonyul, azaz feleletének értékelése nem éri el a szóbeli vizsgarészre adható összes pontszám 12 százalékát, az elnök egy alkalommal póttételt húzat vele.

Ez esetben a szóbeli minősítést a póttételre adott felelet alapján kell kialakítani úgy, hogy az elért pontszámot meg kell felezni és egész pontra fel kell kerekíteni, majd a százalékos minősítést és az osztályzatot ennek alapján kell kiszámítani.

Ha a vizsgázó a póttétel húzásától elzárkózik, ezt a tényt a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

Amennyiben a vizsgázó a szóbeli vizsgán 12 százalék feletti eredményt ér el, az még nem jelenti, hogy az adott vizsgatárgyból nem bukik meg, ugyanis az írásbeli és a szóbeli vizsgán elért összpontszáma alapján kell elérni az elégségeshez szükséges 25 százalékos eredményt.

 

Hogy közlik az eredményt?

Az érettségi vizsga eredményéről kiállított dokumentumokat az eredményhirdető értekezleten adják át a vizsgázóknak vagy az általa (írásban) meghatalmazott személynek. Az eredményhirdető értekezlet időpontját és helyszínét, amelyet a vizsgabehívó tartalmaz, az érettségi jelentkezést fogadó intézmény határozza meg.

Ha a vizsgázó nem tud elmenni az eredményhirdető értekezletre, és meghatalmazást sem ad senkinek a dokumentumok átvételére vonatkozóan, úgy az érettségi dokumentum átvételéről az érettségi jelentkezését fogadó intézménnyel kell egyeztetnie.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.