Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Mutatjuk, hogy mikor dönthet sorsolás egy mandátumról

A tízezer vagy kevesebb lélekszámú településeken történhet ilyen.

Forrás: MTI2024. 06. 09. 12:49
Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tízezer vagy ennél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják meg a képviselő-testület tagjait, a választóknak annyi szavazatuk van, ahány tagú lesz a testület, és mennyiben az utolsó bejutó helyen szavazategyenlőség alakul ki, akkor sorsolással döntenek a mandátumról. A tízezer vagy ennél kevesebb lakosú település az önkormányzati választáson egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma száz lakosig kettő, ezer lakosig négy, ötezer lakosig hat, tízezer lakosig pedig nyolc.

Az egyéni listás szavazólapon valamennyi jelölt szerepel (a választási bizottság által kisorsolt sorrendben), aki összegyűjtötte a meghatározott számú érvényes ajánlást. A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható. A választóknak tehát több egyenrangú szavazatuk van.
Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. 

Az utolsó helyen lévő szavazategyenlőség esetén sorsolással döntik el, hogy ki szerez mandátumot az egyenlő számú szavazatot elérő jelöltek közül.

Előfordulhat, hogy az egyéni listás jelölt polgármesterként is indult a településen, és ha az egyéni lista jelöltjét megválasztották polgármesternek, az egyéni listáról törölni kell, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elérő jelölt lép.

Borítókép: Szavazólapot pecsételnek a 2024. június 9-én zajló önkormányzati és európai uniós parlmenti választásokon (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.