Orbán Viktor: A béke embere vagyok

A miniszterelnök a békepárti többség kialakulásában bízik az uniós parlamenti választásokon.

Forrás: Hír TV2024. 06. 09. 10:19
Orbán szavaz
Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor Vitézy Dávidra szavazott Szentkirályi Alexandra tanácsára – jelentette ki a miniszterelnök egy rögtönzött sajtótájékoztatón, miután leadta szavazatát a Zugligeti Általános Iskolában. A kormányfő úgy folytatta: négy lánya van és egy felesége, és azt tartja a legjobbnak, amit a hölgyek tanácsolnak. Hozzátette, 

a háború kérdésében a Fideszre szavazott, a béke felé és a háború ellen. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország demokratikus ország, ahol vannak különböző vélemények, azt akarták 1990-ben, hogy sok vélemény hangozhasson el, ami most lehetséges. A vélemények mindenkihez eljutnak, mindenki meghallgathatja és megfontolhatja azokat, utána pedig szavazhat.

A béke embere vagyok

– vallotta a miniszterelnök.

 

Út a békéhez

Kifejtette: két lépésben lehet eljutni a békéhez. Ma meg kell nyerni Európában ezt a választást, ami a kormányfő életében az első olyan európai választás, amikor azt látja, hogy van egy szinte mindegyik tagállamon áthúzódó téma. Követte a francia, a német, az olasz választási kampányt, amelyeknek mindegyike a háborúról szólt, tehát most egy összeurópai kérdés került a porondra. – Ezért indokolt majd úgy értelmezni a választási eredményt, hogy az emberek véleményt mondhattak a háborúról és a békéről. A munka másik felét a békét akaró amerikai embereknek kell majd elvégezniük az amerikai elnökválasztáson, és akkor lehet béke – mutatott rá a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta: Európában katonai fenyegetettség van, mert az európai nagy hatalmak háborúba akarnak menni. Úgy látja, hogy „a saját fejünkre hozzuk a háborús fenyegetettséget.”

Egy külföldi újságíró kérdésére felelve Orbán Viktor angolul elmondta: 

sosem tapasztalta azt, hogy egy olyan ügy, mint a háború és béke kérdése olyan uralkodó lenne majdnem az összes európai országban, mint most, a jelenlegi választás egy összeurópai békepárti vagy háborúpárti választás.

Az első üzenet és az első következmény, amit le kell vonni, az az, hogy mi az európai emberek véleménye a háborúról és a békéről. 

 

Orbán Viktor a békepárti többségben bízik

A kormányfő azt remélte, hogy a békepártiak többségben lesznek a mai választás eredményeként. Hozzátette, a békepárti erők többsége az Európai Parlamentben erős hatással lesz a nagy európai országokra és azokra a miniszterelnökökre, akik most a háborúba menést támogatják. – Ezután várunk egy remélhetőleg jó eredményt az Egyesült Államokból novemberben. Jobbra menni mindig jó, menjünk jobbra – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kifejezte örömét amiatt, hogy úgy tűnik, az emberek nagyobb számban fognak részt venni az európai parlamenti választáson, mint korábban, ami jó a magyar demokráciának. 

Egy másik kérdésre reagálva a miniszterelnök leszögezte: Srebrenicában mészárlás történt, amiről meg is van a vonatkozó dokumentum. Azért nem támogatták a tömeggyilkosság emléknapjáról szóló javaslatot az ENSZ-ben, mert a többséghez akartak tartozni, és a többség nem szavazta meg azt. – Nem kérhetik rajtunk számon, hogy miért nem szavaztunk a kisebbséggel – tette világossá. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megszigorították a gyermekvédelmi törvényt, és küzdeni fognak, hogy a gyermekvédelemben minden rendben legyen. – Novák Katalin volt államfő a kegyelmi ügyet a maga részéről lezárta, így mi is – jelentette ki. 

A kormányfő egy másik kérdésre azt felelte, hogy elvárja: Magyarországon is azokat a környezetvédelmi szabályokat alkalmazzák az akkumulátorgyárak építésekor, amelyeket Németországban, és garantálják az egészséges élethez való feltételeket. A magyar hatóságok dolga a szabályok betartatása – tette egyértelművé.

A miniszterelnök az orosz hekkertámadásról kijelentette: minden kiberbehatolási kísérlet esetében, amelyeknek a száma több mint egy tucat évente, megteszik a szükséges lépéseket mind a diplomácia, mind a titkosszolgálati eszközök bevetésében.

Borítókép: Orbán Viktor feleségével együtt adta le szavazatát a 2024. évi önkormányzati és európai parlamenti választásokon (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.