Akcióba kezdenek a Balatonnál, olcsó telkekkel csábítanák a fiatalokat

Demográfiai kihívásokkal küzdenek a balatoni települések, ami többek között abból ered, hogy évtizedek óta tart a társadalmi öregedés a térségben. Balatonszentgyörgy kormánypárti polgármestere a minap arról beszélt, hogy új intézkedéseikkel enyhítenének a helyzeten.

Forrás: SONLINE2024. 07. 10. 16:24
Fesztiválozók a zamárdi Balaton Sound nyitónapján, 2024. július 3-án. A fesztivált 2024. július 3-6. között rendezték a Balaton-parti településen. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter még márciusban beszélt arról, hogy a Balaton térsége jelentős demográfiai kihívásokkal küzd, ezért a helyi közszolgáltatások fejlesztése és az elérhetőségük javítása is napirenden van.

Akkor azt mondta, a koronavírus-járvány fokozta a belföldi vándorlást, valamint az online munkavégzés előretörése is nagy népességgyarapodást hozott a régióban, de ez nem fiatalította a lakosságát, aminek az oka a magas ingatlanárakban keresendő. Megjegyezte, ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája. Ez azt jelenti, hogy „a budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra, és felvásárolja a házakat”, és a fiatalok nem tudnak ingatlant venni ott, így azok elköltöznek.

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy kormánypárti polgármestere a Somogy vármegyei hírportálnak, a SONLINE-nak beszélt arról a minap, hogy

az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját. A településen a 60 év feletti korosztály a 38 százalékát adja a lakosságnak, ezért most új intézkedéseikkel enyhítenének a helyzeten.

Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az odavezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján

– mondta a polgármester. 

Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke szerint nem új keletű a probléma. Mint mondta, a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vették észre, mert fáziskésésben vannak. Szerinte már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, majd a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál lakók száma.

– Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is – mondta Lombár Gábor, aki nagyobb gondnak tartja, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra az ingatlanárak elszabadulása miatt.

A Balaton-parti települések kiváló találkozási pontok a nagyszülők és az unokáik számára

Balatonmáriafürdőre szintén sok idős költözött az utóbbi években, az idegenforgalmi szezonban sokan kiadják a nyaralójukat, és abból élnek. Galácz György, Balatonmáriafürdő októberben leköszönő polgármestere abban látja a probléma gyökerét, hogy a tóparti településeken nincs ipari környezet, ahol nagy létszámban el tudnának helyezkedni a fiatalok. Ugyanis kimondottan a vendéglátásra és állami feladatok ellátására korlátozódik a balatoni térség városaiban a munkalehetőségek száma. A munkahelyek teremtését olyan feladatnak tartja, ami az egész balatoni régió fejlesztésében lehetne megoldás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.