Egyre népszerűbb a külföldiek körében a magyar vidék

Több nyugati ország polgárai előszeretettel költöznek hazánkba.

2024. 07. 09. 21:36
Badacsony, 2019. május 24.Gondozott szőlőtábla sorai futnak le a Badacsony-hegy délnyugati lejtőjén, ahol a híres badacsonyi bor alapanyaga terem. Háttérben a Balaton-part szigligeti nyúlványa.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Gondozott szőlőtábla sorai a Badacsony-hegy délnyugati lejtőjén Fotó: MTI/Jászai Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demográfiai válság érte el a Balatont, mert az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés sújtja. A tehetős, idős emberek beáramlása kimutatható az üdülőövezetben, míg a helyi fiatalok közül sokan már másutt telepednek le – jelezte Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter több konferencián is.

A Somogy vármegyei hírportál szerint ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a betelepülők között azért előfordulnak szép számmal fiatalok is, miközben az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért nem javítanak a település korfáján.

Nemrég vizsgáltam meg a statisztikáinkat, és ezek szerint a 60 év feletti korosztály a 38 százalékát adja a lakosságnak

– jelentette ki Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere.

Nem új keletű a probléma, mert a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk

– szögezte le Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke. Emlékeztetett: már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment és megtehette, odaadta a gyermekeinek a lakását, ahol addig élt, és a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

 

Sok német érkezik

Nemcsak a Balaton, hanem a főváros is egyre népszerűbb a külföldiek körében. Mint arról a Mandiner beszámolt, egyre több német érzi rosszul magát a saját hazájában az elmúlt években gyökeresen megváltozott politikai helyzet miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 és 2023 között 34,9 százalékkal nőtt a hazánkba települő németek száma.

A lap szerint Magyarország az új célpont, amelyre a németek vágynak, ugyanis a megélhetési költségek 46 százalékkal alacsonyabbak itt, mint például Berlinben, és kevesebb adót is kell fizetni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.