Itt vannak a legjobb strandok a Balatonnál

Kiadták a Kék Hullám Zászló strandminősítéseket.

2024. 07. 23. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan egytől öt csillagig kaptak értékelést a balatoni strandok, így jeleztük a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát. A legjobbak ötcsillagos zászlót kaptak – mondta a Kisalföldnek Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára. A Kék Hullám Zászló strandminősítést 2004 óta, immár 21. alkalommal végezte az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő civil szervezet. A Balatoni Szövetség partnereként június 24-től hat napon át a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai „helyszíneltek” a fürdőhelyeken és figyeltek a főbb szempontokra.

Az értékelések során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát (virágosítás, gyep, meder), a játszóterek színvonalát, és tekintettel az erős UV-sugárzásra, az árnyékoltságot.

Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket és a gyermekbarát szempontokat (pelenkázó, családi öltöző) is, valamint fókuszáltak a vendéglátóhelyekre. A bírálók szintén fontosnak tartották a helyi alapanyagok használatát, de szempont volt, hogy mennyire újragondolt az étel-ital választék a büfék kínálatában.

 

 

Gyenesdiáson található a legjobb strand

Az idei balatoni strandminősítő versenyen a legtöbb pontot a nyugati medencében található Diási Játékstrand gyűjtötte, így a Balaton legjobb strandja 2024 cím büszke tulajdonosa lett. A népszerű gyenesdiási fürdő mellett még 27 strand kapott öt csillagot, köztük olyan ikonikus balatoni helyszínek, mint a csopaki községi, a balatonfüredi Esterházy vagy a keszthelyi városi strand. A balatoni plázsok szoros versenyfutásáról mindent elmond, hogy a Kék Hullám Zászló minősítésen 14 kapott négy csillagot, s mindössze négy fürdőnek kellett megelégednie a közepes „érdemjeggyel”.

Úgy tapasztaltuk, három strand emelkedik ki digitális megközelíthetőség terén. Ezt külön értékeltük, ezért Okos Strand minősítő oklevelet adtunk a csopaki községi strand, a vonyarcvashegyi Lido strand és a siófoki Nagystrand részére

– emelte ki Fabacsovicsné Kovács Krisztina.

 

Óriásit fejlődtek a fürdőhelyek

– Az elmúlt években szinte valamennyi balatoni fürdőhely hatalmas fejlődésen ment keresztül, szinte mindenhol találhatók ma már baba-mama barát szobák, családbarát öltözők, vizesblokkok, de ezek között is van kimagasló szint. Utóbbi fürdőkben gyerek- és sportanimációkkal, lídós partszakasszal, megfelelő árnyékolással várják a családokat – mondta a Balatoni Szövetség titkára.

A Magyar Turisztikai Ügynökség családbarát különdíját ezúttal a balatonakali Mandu­lavirág strand kapta. A Balatoni Kör az egész évben nyitva tartó, minőségi kínálatot nyújtó és helyi termékeket felsorakoztató vendéglátóhelyeket értékelve, Balatonudvari Fövenyesi strandjának adta a különdíját. A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a siófoki Nagystrand kapta, amely rendezvényhelyszínként folyamatosan színes programokat szervez. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Zöld Levél díját a balatonfüredi Kisfaludy strandnak, Zöld Béka díját a szigligeti községi strandnak, míg Zöld Fészek díját a szántódi Rigó utcai szabadstrandnak ítélték.

Borítókép: Sok fiatal érzi magát továbbra is remekül a „a magyar tengeren” (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.