Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Karácsony Gergely tajtékozva fideszezik az Alkotmánybíróság döntése miatt

Az Alkotmánybíróság döntött, így áll most az ügy.

Forrás: Facebook2024. 07. 05. 18:02
20240614 Budapest, Karácsony Gergely tüntetést szervezett a Nemzeti Választási Iroda épülete elé. Fotó:Bánkúti Sándor Fotó: Bánkúti Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk beszámolt, az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria végzését, amely helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát. Karácsony Gergely a hírt hallva billentyűzetet ragadott, és a közösségi oldalán írta le erős vádakat megfogalmazó véleményét az ügy jelenlegi állásáról.

 

Karácsony tajtékzott a billentyűzet mögött, majd a Kúriának is tanácsokat osztogatott

Karácsony Gergely közösségi oldalán mindenkit hibáztatni kezdett. A jelenlegi főpolgármester azt írta: „ Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe. Az Alkotmánybíróságig futott azzal az abszurd érveléssel, hogy bár korábban maga által is elismerten nem kérte az érvényes főpolgármesteri szavazatok újraszámolását, az érvénytelen szavazatok átvizsgálása során kiderült számára, hogy a fel sem nyitott kötegekben levő érvényes szavazatokat jogsértően számolták. A Fidesz által három hete megválasztott új alkotmánybírósági elnök pedig lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat és asszisztált ehhez a képtelenséghez” –, majd hozzátette:

A főpolgármester-választást mindenesetre megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint annak utolsó lehetséges időpontja holnapután lenne

– olvasható a bejegyzésben.
„A Kúriának azt kell mérlegelnie az alkotmánybírósági határozat után, hogy szolgáltatott-e bizonyítékot arra Vitézy Dávid, hogy az érvényes szavazatok számlálása során az eredményre kiható jogsértés történt” – írta Karácsony Gergely.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, új döntést kell hoznia

olvasható az Alkotmánybíróság pénteki közleményében.

Emlékezetes, a június 9-i főpolgármester-választást alig 41 szavazattal elvesztő Vitézy Dávid június végén alkotmányjogi panaszt nyújtott be. Az LMP főpolgármester-jelöltje a Kúriának azt a határozatát támadta meg, amely helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és elutasította Vitézy Dávid kérelmét, azaz amellyel eldőlt, hogy nem ismétlik meg a főpolgármester-választást két budapesti kerületben.

Karácsony Gergely a minap, július 4-én nyújtott be egy levelet az Alkotmánybíróság részére, amelyben részletesen taglalta az általa alaptalannak vélt pontokat Vitézy panaszlevelét illetően, ekkor még formális, kulturált hangnemben. 

Az Alkotmánybíróság döntéséről értesülve azonban hamar hangszínt váltott a jelenlegi főpolgármester.

 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.