Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Karácsony Gergely hosszan támadta Vitézyt az Alkotmánybíróságnak küldött levelében

Legkésőbb hétfőig kiderül, hogy az Alkotmánybíróság miként dönt Vitézy Dávid kúriai döntéssel kapcsolatos panaszáról, azonban a főpolgármester már csütörtökön levelet küldött a testületnek.

2024. 07. 05. 16:04
Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: Bach Máté/ Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a Magyar Nemzet korábban közölte, Vitézy Dávid a Kúria döntése után tizenhét oldalas alkotmányjogi panaszt nyújtott be a főpolgármester-választás eredménye ellen, az Alkotmánybíróság pedig a honlapján közzétette Vitézy beadványát. Az ügyben Karácsony Gergely is lépett, levélben küldte el véleményét az Alkotmánybíróság részére.

Vitézy szerint a Kúria döntése megsértette az alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való alapjogot, és figyelmen kívül hagyta az előtte fekvő ügy alapjogi vonatkozásait. Karácsony ezzel szemben foggal-körömmel az állítás helytelenségét próbálja igazolni levelében.

 

Karácsony állítja: nincs helye Vitézy panaszának

A jelenlegi, újrázó baloldali főpolgármester levelét még július 4-én kézbesítették az Alkotmánybírósághoz, az írásában pedig több szempontból érvelt amellett, hogy szerinte miért szükséges elutasítani Vitézy Dávid panaszát. „Az alkotmányjogi panaszban állított jogsértéssel összefüggésben a panasz benyújtója érdemben nem merítette ki a fellebbezést, mint rendelkezésére álló jogorvoslatot, illetve egyáltalán nem merítette ki a bírósági felülvizsgálatot mint rendelkezésére álló jogorvoslatot, az alkotmányjogi panasznak a IV. és VII. kerületi helyi választási irodák feltételezett jogsértésére vonatkozó részében a panasz visszautasításnak van helye” – írta levelében Karácsony.

A főpolgármester érvelésében többek között a panasz benyújtójának a lakhelyét is sérelmesnek találta. „Az alkotmányjogi panasz benyújtója a panaszból megállapíthatóan nem IV. vagy VII. kerületi választópolgár, így az ő aktív választójogát a feltételezett jogsértés nem érinti – olvasható a szövegben, amely teljes terjedelmében ide kattintva érhető el.

 

Vitézy hétfőn kaphat választ

Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza az Alkotmánybíróság I. öttagú tanácsának július ötödikei, pénteki ülésén szerepel, döntés pedig legkésőbb július nyolcadikáig születhet majd – közölte lapunk megkeresésére az Alkotmánybíróság. Kifejtették: a benyújtott alkotmányjogi panasz esetében a befogadásról szóló döntésre a testületnek három munkanap, az érdemi döntésre ezt követő három munkanap áll rendelkezésére. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.