Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Hétfőig eldől Vitézy Dávid sorsa

Reagált az Alkotmánybíróság.

2024. 07. 03. 13:34
vitezy (6)
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza szerepel az Alkotmánybíróság I. öttagú tanácsának július ötödikei, pénteki ülésén, döntés pedig legkésőbb július nyolcadikáig születhet majd – közölte lapunk megkeresésére az Alkotmánybíróság. Kifejtették: a benyújtott alkotmányjogi panasz esetében a befogadásról szóló döntésre a testületnek három munkanap, az érdemi döntésre ezt követő három munkanap áll a rendelkezésére. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Kúria döntése után tizenhét oldalas alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid a főpolgármester-választás eredménye ellen. A mindössze 41 szavazattal alulmaradó jelölt a Kúria döntésének megsemmisítését kéri. Az Alkotmánybíróság a honlapján közzétette Vitézy beadványát. A jelölt szerint a Kúria döntése megsértette az alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való alapjogot, és figyelmen kívül hagyta az előtte fekvő ügy alapjogi vonatkozásait.

Vitézy Dávid szerint a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevének áthúzása olyan megtévesztő módon valósult meg, amely a választópolgárok és a jelöltek számára is elérte az alapjog-korlátozás szintjét. Emellett úgy véli, hogy a Kúria nem tett eleget indokolási kötelezettségének, továbbá aránytalan bizonyítási terhet rótt az indítványozóra.

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.