Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Fordulópontot jelent Orbán Viktor moszkvai békemissziója orosz szakértők szerint

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozója olyan fordulópont, amely elindítja a visszaszámlálást az ukrajnai konfliktus lezárásához – jelentették ki orosz szakértők.

2024. 07. 05. 15:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Most Orbán arra használja fel a hírnevét, hogy megpróbáljon közvetítő vagy inkább ingázó diplomata pozíciót elfoglalni Oroszország és ellenfelei között. Kijevből jön Moszkvába, vagyis Moszkvában elmondja, amiről Kijevben beszélt Zelenszkijjel” – magyarázta a politikai elemző, hívja fel rá a figyelmet a Life orosz hírportál. 

Andrej Perla úgy véli, hogy Orbán Viktor jelenleg egyedülálló helyet foglal el Európában,

Ő egy kellően tekintélyes, megbízható politikus. 

Mint mondta, Orbán Viktort Ukrajna magáénak érezheti, mert „egy igazi uniós ország igazi miniszterelnöke”. De Oroszország is közel érezheti magához, „mert euroszkeptikusnak és a ruszofób brüsszeli bürokraták ellenfelének tartják”.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin elutasította a sikeres tárgyalások kilátását, ha azok csak közvetítőkön keresztül folynak, akik nem tudják garantálni az elért megállapodások teljesítését. 

Alekszandr Mihajlov, az orosz Politikai-Katonai Elemző Iroda vezetője osztja kollégája véleményét. 

Úgy véli, hogy ez a „politikai randevú történelmi esemény lesz”.

„Az orosz fővárosba való menekülésével Orbán ismét beleszól a kollektív Nyugat kártyáiba. Josep Borrel (uniós külügyi főképviselő) már a hisztéria határán nyilatkozott arról, hogy Orbán semmilyen felhatalmazást nem kapott az EU Tanácsától a moszkvai látogatásra, hogy az EU álláspontja Oroszország ukrajnai különleges műveletével kapcsolatban kizárja az EU és az orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt, és hogy a magyar miniszterelnök oroszországi látogatása kizárólag az Oroszországi Föderáció és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatok keretein belül történik. Nos, Borrell hisztériakeltésével általában elégedettek vagyunk” – fogalmazott Mihajlov.

Borítókép: Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal tárgyal Moszkvában (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.