Meglepő helyeken alakultak ki új kábítószeres gócpontok Budapesten

Mutatjuk, hol kell különösen vigyázni a maguk alá piszkító, agresszív kábítószeresekkel.

Forrás: Drogkutató Intézet honlapja2024. 07. 17. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új területet kellett keresniük a hírhedt Hős utca „kitakarítása” után az ott tanyázó, zömében hajléktalan és szerhasználó csoportoknak. Az egyik ilyen tanyájuknak pedig az egykor szebb napokat látott Szentimrevárost szemelték ki, ami a XI. kerület patinás, régi polgári lakóhelye, a Móricz Zsigmond körtér és a Feneketlen-tó környéke, amelyet a 2019 előtti városvezetés állami hozzájárulással gyönyörűen rendbe rakott – hívta fel a figyelmet Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója az intézet honlapján. Az ide telepedő szerhasználókra az olcsó, elképesztően romboló és teljesen ellenőrizetlen dizájnerdrogok fogyasztása a jellemző. 

 

Veszélyben a gyerekek Gyurcsány emberének kerületében

A stratégiai igazgató emlékeztetett: nemrég jelent meg a sajtóban egy lakó által készített felvétel, ahol egy láthatóan kábítószer hatása alatt lévő férfi szinte félholtra ver egy másikat. Az ott élők elmondása szerint 

a bedrogozott fiatalokból álló bandák erőszakosak, zaklatják a járókelőket, és nemrég egy férfit fényes nappal hátulról ütöttek le a körtéren, „csak úgy”, erőfitogtatásból. 

A felvételen látható rész mellett mintegy tíz méterre található egy játszótér, amely ugyan be van kerítve és éjszakára zárva, de a méteres drótkerítés nem jelent nagy akadályt a kábítószereseknek.

Korábban egy édesapa kérdezte, hogy mit is mondhatna a gyerekének, amikor a Feneketlen-tó környékén sétálva, fényes nappal egy bokorban éppen belőtte magát egy szerhasználó férfi. Ezenkívül a drogozásról tanúskodnak az eldobott tűk, illetve fennáll a fertőzésveszély, mivel sokan még nappal is az utcán végzik a dolgukat, az utánuk otthagyott emberi ürülék pedig higiéniai problémákat okoz. 

Ha egy kulturáltan kéregető megszólít minket, akkor el tudom Gergőkének a saját kis szintjén magyarázni, mi történt és miért csinálta a kéregető. De hogy valaki miért szúrja tűvel magát az utcán vagy miért ürít fényes nappal közterületen, ordibál vagy lökdösődik, azt egyelőre nem szeretném neki részletezni. Az elmúlt két évben szembetűnően rosszabb a tónál a helyzet

 – nyilatkozta az édesapa. 

 

A HÉV-szerelvények is gócponttá váltak

A másik ilyen új gócpont, amely szintén a Hős utca rendbetétele után alakult ki, a gödöllői HÉV budapesti szakaszán található. mégpedig magán a HÉV-szerelvényen. 

Nagyobb csoportok utaznak ki Kerepesre, feltételezhetően ott találkoznak a dílerekkel, és hazafelé, illetve a Boráros tér irányába tartva a szerelvényen lövik be magukat. Ezután ott hagyják a használt fecskendőket, odapiszkítanak és zaklatják az utasokat, akiknek az elmondása szerint a HÉV bizonyos napszakokban tele van alélt, ájult vagy hiperaktív, dühöngő drogosokkal. Ezek a szerhasználók összekenik fekáliával a vagonokat, belekötnek az utazókba, akik félelmükben inkább leszállnak. 

Kerepes polgármestere, aki a választáson újra bizalmat kapott, levelet írt a belügyminiszternek, melynek hatására legalább ezen a helyen megszaporodtak az ellenőrzések és a razziák, továbbá megerősödött a rendőri jelenlét. Ugyanez nem mondható el az első példában említett helyszínről, ahol Újbuda DK-s polgármestere sem a panaszokra, sem a látványra (a polgármesteri hivatal mintegy 150 méterre van a Feneketlen-tótól) nem reagál, és nem tesz semmit. A választások után remélhetőleg fontos lesz a lakók és a helyben élők nyugalma, biztonsága és egészsége – írta Téglásy Kristóf.

A stratégiai igazgató leszögezte: a szerhasználók nem ellenségek, mert azoknak, akik a drogfüggőség csapdájába estek, segítséget kell nyújtani, amihez viszont szükséges a beleegyezésük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha nekik ez az élet megfelel, akkor joguk van a békés, szabályokat betartó polgárok nyugalmát, biztonságát, egészségét és gyermekeik fejlődését veszélyeztetni.

 

Borítókép: Egy nő a zombidrog hatása alatt (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.