Ötvenszer szúrt a debreceni hajléktalan

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal a többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben, aki ok nélkül ölte meg két hajléktalan társát, egy harmadik ismerősét pedig kifosztotta.

Forrás: Magyarország ügyészsége2024. 07. 09. 13:30
bíró kalapács bíróság
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélet szerint a hajléktalan vádlott 2020 augusztusában együtt italozott a szintén hajléktalan férfival. Italozás közben elhatározta, hogy a sértettet megöli. Ennek érdekében elcsalta egy hétvégi házhoz, ahol egy vastag fakaróval addig ütötte gyanútlan áldozatát, amíg elhunyt. A holttestet egy fás-bokros lejtős területen legurította, azt egy fa tövében, hetekkel később találták meg.

Egy hónappal később, 2020. szeptember 11-én este a vádlott együtt italozott hajléktalan társaival egy birtokba vett lakóháznál, majd a sértett elment a saját lakrészébe aludni. Hajnalban a vádlott bement az alvó férfihez és ok nélkül kézzel bántalmazta, majd a nála lévő késsel, körülbelül

ötvenszer megszúrta, megvágta. Végül a holttestet egy paplanhuzatba csomagolva az udvaron lévő kútba dobta.

Még ugyanebben a hónapban egy másik, alvó ismerősétől elvette pénzét és igazolványait.

A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, kifosztás bűntette, valamint okirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat azzal, hogy 

a fegyházbüntetésből legkorábban 40 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette. A vádlott enyhítés érdekében, védője pedig elsődlegesen téves minősítés és felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A többszörösen büntetett előéletű, visszaeső vádlott minden méltányolható indok nélkül, orvul és alattomosan támadt ártatlan áldozataira. A kitartó módon elkövetett, kirívóan durva erőszak kellően indokolja a vele szemben kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés alkalmazását, melynek enyhítésére nincs törvényes indok. A társadalom védelme ilyen gátlástalan és erőszakos elkövetőkkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, ezért az ítélet helybenhagyása indokolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.