Semmibe veszik László Imréék az újbudai lakók akaratát + videó

A baloldaldali többségű XI. kerület képviselőtestülete megszavazta, hogy beépíthessék Újbuda utolsó egybefüggő zöld területének egy részét. A helyi lakók felháborodtak a döntésen, korábban pedig már ötezren tiltakoztak aláírásukkal a fakivágások és a beépítés ellen.

2024. 07. 31. 19:36
HZ1_2466
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megásta a sírját Újbuda vezetése a kerület utolsó egybefüggő zöld területének. A DK-s László Imre vezette baloldali többségű képviselőtestület rendkívüli ülésen szavazta meg, hogy beépíthető legyen a helyiek által Hosszúrétnek nevezett terület. Ezzel előbb-utóbb több hektárnyi fát vágnak ki a környék tüdejének is nevezett területről, ugyanis több száz lakás épülhet meg a magánkézben lévő ingatlanon. Helyi civilek és lakók jó ideje tiltakoznak a beépítés ellen, ötezer aláírást gyűlt össze Hosszúrét megmentéséért. 

A városvezetés közben hátrafelé mutogat, a momentumos Erhardt Attila alpolgármester és László Imre polgármester azzal magyarázkodik, hogy az előző képviselőtestületek hagyták jóvá a beépítés lehetőségét. Sőt, egyenesen megmentőnek állítja be magát Újbuda vezetése.

Azt hangoztatják, elérték, hogy a beépítés kisebb mértékű lehessen, mint a korábbi döntések értelmében. Csakhogy a civilek és a kormánypárti képviselők azt akarták elérni, hogy egyáltalán ne lehessen beépíteni a területet. László Imréék szerint ez lehetetlen, mivel magánkézben van a több hektárnyi terület, ott pedig azt tesz a tulajdonos, amit akar. Csakhogy mind a helyi lakók, mind pedig a Fidesz-KDNP szerint akár kisajátítással, kártérítéssel lenne lehetőség a több száz lakás felépítésének megakadályozására. A városvezetésnek vállalnia kellene, hogy akár nagyobb összeget is fizessen az ügy érdekében a tulajdonosnak például a terület visszaszerzése érdekében. A Fiatal Családosok Klubja elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy László Imréék semmibe veszik a helyiek akaratát. Király Nóra szerint zöld utat kap az a gigaberuházás, amely ellen a civilek évek óta küzdenek. A DK-s László Imre kiárusítja a kerület legnagyobb zöldterületét, ami egyébként akár természetvédelmi terület is lehetne – tette hozzá. 

Sem az itt lakók akarata, sem a zöldpolitika, amit hirdetnek, valójában  nem számít a polgármesternek

 – fejtette ki Király Nóra.

„Itt nem az a kérdés, hogy egy beruházásnak el kell készülnie, vagy nem, hanem arról, hogy beütünk még egy szöget a koporsóba, vagy nem.” Ezt már a Védegylet Egyesület főtitkár-helyettese mondta a Magyar Nemzetnek. Bereczky Gábor is küzd a terület megmentéséért. Szerinte, ha tönkreteszik Hosszúrétet, akkor az egész környék élhetetlenné válik és a városvezetőknek az unokájukkal kell elszámolni erről. Egy másik helyi lakos pedig azt mondta, ez az önkormányzat még mindig az előző vezetésekre mutogat vissza ahelyett, hogy megoldaná a problémát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.