A DK alapító elárulta, kire szavaznának ma Gyurcsány hívei

Leel-Őssy Gábor szerint Gyurcsány Ferencnek mennie kell, érdemei elismeréseként a párt tiszteletbeli, örökös elnöke azért maradhatna.

Forrás: Népszava2024. 08. 14. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gyurcsány Ferencnek le kell mondania a Demokratikus Koalíció (DK) elnöki posztjáról és visszavonulni a napi pártpolitikától – vélekedett a Népszavának Leel-Őssy Gábor, a DK gyulai tagja, a párt egyik alapítója. 

Szerinte az még belefér, hogy a bukott kormányfő legyen a DK tiszteletbeli, örökös elnöke, de vissza kell vonulnia a napi pártpolitikától. 

– Feri az elmúlt 35 év egyik legtehetségesebb magyar politikusa, vagy talán ő a legtehetségesebb, de vele már a DK nem nyerhet. Ezt ennyi súlyos vereséget követően neki is látnia kell. Ha nem látja, akkor elvesztette a politikai tisztánlátását, és alkalmatlan a pártvezetésre – fogalmazott a baloldali párt alapítója, aki ellen Gyurcsány etikai eljárást kezdeményezett és a pártból való kizárását javasolta.

 

Gyurcsányék végveszélyben

Leel-Őssy kijelentette: ha marad a mostani vezetés a balliberális pártban, akkor nem áll meg a mélyrepülése, és a következő parlamenti választáson már öt százalék, vagyis a bejutási küszöb alá fognak kerülni. – Feri azt gondolja, hogy a júniusi kudarc után több Gyurcsány kell a DK-ba, holott a választók nem ezt üzenik, hanem azt, hogy nem ő kell. 

A kormányellenes szavazók olyan embert keresnek, akit alkalmasnak látnak Orbán leváltására. Erre a feladatra nem látják Gyurcsányt megfelelőnek. Most Magyar Pétert látják annak, és ezért az eddigi DK-s szavazók őt fogják támogatni. 

Leel-Őssy azt állította, hogy a Fidesz már nem törődik Gyurcsánnyal, nem tőle tartanak, hanem Magyar Pétertől, rá hegyezik ki a lejárató kampányt. Ha legyurcsányozzák a DK új vezetését, nevetségessé válnak. – Már nem az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e Orbánt legyőzni, hanem az, hogy megmaradunk-e parlamenti pártnak. Ehhez a DK-nak új politikai irányra és új vezetőkre van szüksége. Nincs más esélyünk a túlélésre, csak ez. Van a DK-nak több olyan személyisége, aki képes a párt vezetésére, például ilyen lenne Dávid Ferenc és László Imre is – vélekedett a DK-alapító.

A DK vezetése eddig nem reagált az alapító bírálataira.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.