Leégett egy magyar ház Csángóföldön + fotó

Óvoda és tanterem is volt az épületben, ahol pedagógusok is laktak.

2024. 08. 11. 22:54
leégett trunki magyar ház
Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leégett a csángóföldi Trunk település magyar háza vasárnap délután – közölte az épület tulajdonosa, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége. A tűzesetnek nincsenek sérültjei, de nagy az anyagi kár.

A tűz a szomszédos épületben keletkezett, de a tűzoltók nem tudták megakadályozni a továbbterjedését a magyar házra. Az épület leégett, a berendezés nagy része is odaveszett.

Ebben a házunkban napközis rendszerben működő óvoda, egy tanterem, egy ebédlő, konyha szolgálta a trunki gyermekeket, de ugyanitt szolgálati lakás is volt, melyben három pedagógusunk lakott

– írta a szövetség. A szövetség szeretné mielőbb helyreállítani a leégett épületet, és eredeti rendeltetésével visszaadni a trunki közösségnek. Ennek érdekében gyűjtést hirdetnek, az adományokat a szövetség bankszámláira várják.

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

A moldvai Bákó megyében található, Ferdinándújfalu községhez tartozó Trunknak mintegy 1200 lakosa van, korábbi becslések szerint nagy többségük magyar nemzetiségű. A faluban a többi moldvai csángó településhez hasonlóan nincs hivatalos magyar nyelvű oktatás, a magyar nyelv tanítása délutáni oktatási program keretében zajlott a magyar házban.

A csángószövetség harmincöt Bákó megyei településen működteti a magyar oktatási programot a magyar kormány támogatásával, falvanként tizenöt és száz között mozog a részt vevő gyermekek száma.

Borítókép: A leégett magyar ház (Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.