Rekordtámogatást kapott Soroséktól a Political Capital

Az egykor SZDSZ-esek által alapított cég, amely szeptemberben a Soros-egyetemen Karácsony Gergelynek ácsol pódiumot, tavaly rengeteg pénzt kapott a milliárdos spekuláns alapítványától.

2024. 08. 29. 9:44
Soros György amerikai baloldali oligarcha
Soros György amerikai baloldali oligarcha Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykor SZDSZ-esek által alapított cég, amely szeptemberben a Soros-egyetemen Karácsony Gergelynek ácsol pódiumot, tavaly rengeteg pénzt kapott a milliárdos spekuláns alapítványától. A Political Capital (PC) elemzőcéget 2002-ben két SZDSZ-es indította útjára, Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt a PC vezető think tankké nőtte ki magát. 2006 és 2010 között több mint 430 millió forintnyi kormányzati megbízásnak örülhetett a cég, a kémelhárítást nevetséges PR- és arculati tanácsokkal látták el közel 200 millió forintért.

Az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal számára készített egyik tanulmányhoz ráadásul egy szélsőséges portálon illegálisan fellelhető adatokat is felhasznált a PC. Mindezen túl a kifizetések egy része is meglehetősen szokatlan módon zajlott – nyilvános helyeken és készpénzben. Előfordult, hogy teljesítés előtt fizettek, a tiltakozókat pedig egyszerűen kirúgták. Az elmúlt években számos külföldi szervezet támogatását élvezte az intézet, melyek között a Soros-féle Open Society Foundations nevét is megtalálhatjuk. Soros alapítványától mai árfolyamon több mint 100 millió forintnak megfelelő dollár érkezett a PC-hez 2016 és 2021 között. A PC 2019 óta az amerikaiak emberéhez, Krekó Péterhez tartozik, tengerentúli propagandát terjeszt.

A Soros-hálózat, az Európai Unió, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzati és titkosszolgálati szervei által is finanszírozott PC a szuverenitásvédelmi törvény kisiklatásával is próbálkozott, a dollárbaloldal számára pedig sajátos szuverenitásvédelmi csomagot készített. Gurultak eurók többek közt az LMBTQ-személyek és a migráns közösségek elleni gyűlöletbeszéd elleni küzdelemre is az intézethez.

A Nemzeti Információs Központ vizsgálata megállapította, hogy a PC egy külföldi támogatású politikai befolyásolási akció keretében aktív szerepet vállalt a magyar közvélemény orosz–ukrán háborúval kapcsolatos álláspontjának formálásában.

Idén augusztus 9-én arról számolt be a Magyar Nemzet, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén ősszel is megrendezik a hazai és a nemzetközi balliberális elit szereplőit tömörítő Budapest Fórumot. A rendezvénynek a Soros-egyetem épülete ad otthont, a szervezők közt nincs változás:

  • a CEU Demokrácia Intézete,
  • a Political Capital nevű balliberális elemzőintézet,
  • valamint a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat szervezi a Budapest Fórum 2024 – Fenntartható demokráciák építése elnevezésű eseményt.

A Budapest Fórum honlapján eddig mindössze néhány személyt tüntettek fel a szeptember 18–19-én megrendezendő konferencia előadói közül: például a főpolgármestert, Krekó Pétert, a Political Capital ügyvezetőjét, valamint a CEU indiai rektorát.

A Political Capital Kft. rosszabb évet zárt tavaly, mint a 2022-es választási évben. A fentiek tükrében ugyanakkor érdekes, hogy a Soros-támogatásokat vizsgálva nem mondható el ugyanez, sőt e tekintetben rekordévről beszélhetünk. Bár a PC különösebben nem részletezte egyéb bevételeinek forrását a beszámolójában, az Open Society Foundations oldaláról kiderül, hogy több mint 100 millió forintnak megfelelő összeggel: 300 ezer dollárral támogatták Krekóékat.

Összességében a cég egyéb bevételei hiába növekedtek 15 százalékkal és haladták meg a 180 millió forintot, a kiadásaik is nőttek – részben a hárommal több foglalkoztatott miatt –, a 43 milliós árbevétel pedig 14 százalékos visszaesést jelentett. A nyereség a 2022-es közel 36 milliós szint után 2023-ban a 10 milliót sem érte el, csaknem negyedére csökkent. Ebből az összegből végül 3,7 milliós osztalékot fizettek ki.

Borítókép: Soros György (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.