Siralmas állapotban vannak a budapesti aluljárók

Aki teheti, elkerüli őket.

Forrás: Metropol2024. 08. 17. 15:27
budapesti aluljáró
Forrás: Metropol
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti járókelőket az ellátatlan hajléktalanok által okozott higiéniai problémák zavarják leginkább a fővárosi aluljárókban. Van, ahol az emberek szerint a mindennapok része az illuminált hajléktalanok, az összeszólalkozások, a drogosok, de van más probléma is. Az Astorián például javítani kellene a burkolatot, a Nyugatiban elektromos kábelek lógnak a plafonról, a Corvinnál pedig még mindig gyalázatos a mennyezet állapota. Abban is mindenki egyetértett, hogy több kukára és takarításra lenne szükség a felújítás mellett – írja a Metropol.

A lap a járókelőket kérdezte a fővárosi aluljárókban uralkodó áldatlan állapotokról. A válaszadók többsége kerüli a budapesti aluljárókat, van, hogy inkább a felszíni zebrás megoldást választják. Szerintük kevés a takarítás, és Karácsony Gergely főpolgármesternek végre meg kellene oldania az aluljárókban italozók, életvitelszerűen tartózkodók kérdését. Az emberek úgy gondolják, nem mentség, hogy más nagyvárosokban is sok a szemét és a koldus. Ezért a városvezetésnek ki kellene találni valamilyen humánus megoldást, ami megoldaná a helyzetet. 

budapesti aluljáró
Fotó: Metropol

Fel kellene újítani a felüljárókat, koszosak, lepukkantak. És persze meg kellene szüntetni, hogy a hajléktalanok szálláshelyként használják az aluljárókat. Elég sokan drogoznak, például az Örsön rendes bulikat csinálnak, hogy a Kökiről már ne is beszéljünk

– mondta az egyik megkérdezett. – A Corvinnál nonszensz a plafon, nem hiszem el, hogy ennyi idő után sem tudják szépen megcsinálni, már most szükség volna a felújítására, mielőtt beköszönt az esős idő. De láthatóan semmi nem történik. Az Örsön és a Blahán felül járok inkább, ahol tehetjük, ott fenn járunk – tette hozzá.

budapesti aluljáró
Fotó: Metropol

Többször kellene takarítani az aluljárókat. Azt kellene megszüntetni, hogy ne oda járjanak pisilni és ne ott igyák meg az alkoholt

– jelezte egy másik megkérdezett nő.

– Nagyon szép Budapest, de egyre koszosabbnak, egyre szemetesebbnek látom. Zavar, hogy ott alszanak, fekszenek akár a vizeletükben is emberek az aluljáróban. Sajnálom őket nagyon, de azt gondolom, hogy valamilyen formában meg kellene oldani, hogy ne az aluljáróban éljenek, ne ott ürítsenek, mert felmosás után is erős szag terjeng az aluljárókban – mondta egy másik nő.

Kőbánya-Kispest egy borzalom! Drogosok, csövesek, kéregetők, minden van az állomáson. Ezt kellene valamilyen humánus módon felszámolni, de gondolom, hogy soha sem történik meg. Ez a tendencia

– fakadt ki az egyik megkérdezett.

budapesti aluljáró
Fotó: Metropol

 

Nem pénz, hanem odafigyelés kérdése

Ahogy a fővárosi járókelők is jelezték, az aluljárók egyre rosszabb állapotban vannak. A Nyugatinál például elektromos kábelek lógnak a plafonról, a turisták által is gyakran látogatott Kossuth téri aluljáró felső burkolatát csak a szerencse tartja. Az elhanyagoltságot tükröző jelenségeket szinte a végtelenségig lehetne sorolni,

pedig ezek a munkálatok többnyire kevés pénzből is kivitelezhetőek lennének, csak odafigyelés kellene

– jelezte a portál. Hozzátették: a jelenség tökéletesen illeszkedik a Karácsony-féle városvezetéshez, Budapesten nem történik semmi.

A Magyar Nemzet korábban megkereste az országos főépítészt, aki elmondta: ahhoz, hogy a budapesti aluljárókban tapasztalható állapotok megszűnjenek, alapjaiban kell megváltoztatni az aluljárókról kialakult képet, és a koszos, sötét, illetve szűk folyosó rendszer helyett élettel és természetes fénnyel kell megtölteni ezeket a tereket.

Lapunk azt is bemutatta, hogy milyen állapotban vannak a főváros tulajdonában lévő budapesti felüljárók. A népligeti felüljárónak például már katasztrofális állapotba kellett kerülnie ahhoz, hogy a főváros elkezdjen érdemben foglalkozni vele. De a a Flórián téri felüljáró sincsen túl jó állapotban.

Borítókép: A budapesti aluljárók állapota (Fotó: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.