A vasúti közlekedés is megszenvedi az időjárást, de helytállnak esők és árvíz idején is

Az elmúlt napok nagy viharai fennakadásokat okoztak.

2024. 09. 16. 15:47
FLIRT motorvonat közlekedik a nyáron az esőzések miatt leomlott majd újjáépített vasúti pályán a Dömösi átkelés megállóhelynél a Dunakanyarban 2020. december 5-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napok esőzése és az árvizek Magyarországon is, de főleg a környező országokban jelentettek problémát. Magyarországon a MÁV-nak három feladata van: biztosítani a közlekedési közszolgáltatást, megvédeni a közlekedési infrastruktúrának azon elemeit, amelyeket az árvíz veszélyeztet, és folyamatosan tájékoztatni az utasokat az aktuális helyzetről – jelentette ki Hegyi Zsolt, a vállalat vezérigazgatója a Keleti pályaudvaron.

– Hazánkban az árvíz miatt a közlekedés jelenleg nincsen veszélyben

– hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette: mindenki el tud jutni az iskolába, a munkahelyére, legyen szó helyi vagy helyközi közlekedésről, akár busszal, akár vonattal.

– Ami valójában zavarokat okozott, az nem is az árvíz, hanem az elmúlt napok esőzése

– mutatott rá Hegyi Zsolt. A hétvégén több mint tizenöt alkalommal vonultak ki a pályafenntartók a katasztrófavédelemmel közösen, hogy kidőlt fákat távolítsanak el a sínekről vagy a felsővezetékben történt károkat kijavítsák.

A MÁV vezérigazgatója arra is kitért, hogy megtették a szükséges előkészületeket arra az esetre, ha valami probléma adódna. Dízelmozdonyokat helyeztek készenlétbe több ponton is arra az esetre, ha a felsővezetékekkel történne probléma. Országszerte húsz autóbusz várakozik arra készenlétben, ha vonatot kellene pótolni valamilyen zavar miatt. A jelenleg nemzetközi forgalomban nem közlekedő vonatokat pedig pótolják belföldön.

Ezek pótlására azért van szükség mivel – ahogy a Magyar Nemzet is beszámolt róla – az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnaptól várhatóan kedd éjfélig – pótlás nélkül – leállította a vonatforgalmat Hegyeshalom és Bécs között. Ezzel kapcsolatban Hegyi Zsolt elmondta, hogy a szakaszon buszos pótlásra sincsen lehetőség, így ezen a szakaszon teljesen szünetel a közlekedés.

Egy vonal van, amelyen teljesen leállt a vasúti forgalom, ez a 4-es számú vasútvonal Esztergom és Komárom között. Ezt vasárnap délután átadták a katasztrófavédelemnek, mivel része a helyi védműnek. Így ezen a szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat – mondta el Hegyi Zsolt. Hozzátette:

más kritikus szakaszon is megtettek minden szükséges előkészületet.

– A Volánbusz esetében a forgalom nagyjából zavartalan. Azokon a településeken, ahol a Volánbusz szolgáltatja a helyi járatokat és folyó mellett vannak, ott a szolgáltató kollégái az operatív törzsben benne vannak – mondta a MÁV vezérigazgatója. Hozzátette: várhatóan Győrben és Esztergomban lesznek beavatkozások.

Hegyi Zsolt azt kérte a nemzetközi forgalomban utazóktól, hogy ha tehetik, várjanak néhány napot az utazással, és mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális helyzetről a MÁV felületein. A vasúttársaság nagy hangsúlyt fektet az utasok informálására, a szokásos felületeken kívül segítők is járják az érintett vasútállomásokat.

A MÁV és az ÖBB a lehető legrugalmasabb feltételek mellett biztosítja a jegyeket, illetve visszatérítésre is van lehetőség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.