A vihar miatt piros riasztást is kiadhatnak + videó

Nem csak esik, a szél is megerősödik.

2024. 09. 14. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy területen várható jelentős csapadék, főként az északnyugati tájakon erősen viharos szél. Általában erősen felhős vagy borult idő lesz, csak hajnaltól szakadozhat a felhőzet, elsősorban az északkeleti tájakon.

Egyre többfelé számíthatunk esőre, záporesőre, éjszaka országos eső várható nagy területen kiadós mennyiséggel. Vasárnap napközben fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása, de továbbra is többfelé eshet.

A Dunántúlon erős, viharos, kiemelten az északnyugati részén, illetve a Balaton tágabb térségében egyre nagyobb területen erősen viharos széllökésekre kell számítani. Az erősen viharos széllökéseknek az esélye vasárnap napközben csökken, de viharos lökések továbbra is előfordulhatnak. Az ország keleti felén csak időszakosan élénkül meg a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 11 és 16 fok között valószínű, de északkeleten pár fokkal melegebb lehet az idő – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az erős szél veszélye miatt a HungaroMet – figyelmeztetett a katasztrófavédelem. A Dunántúlon a legerősebb széllökések egyre nagyobb területen meghaladják az óránként 70 kilométeres erősséget. Estétől kiemelten a Soproni-hegység, a Kőszegi-hegység, illetve a Bakony és a Balaton környezetében óránként 90-110 kilométert, késő estétől akár 110-120 kilométert meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Az időjárási helyzetre való tekintettel

a legmagasabb fokú, piros riasztást is kiadhatják

elsősorban a fent említett térségekben, különösen a vasárnapra virradó éjszaka. Vasárnap napközben viharos széllökések továbbra is előfordulhatnak a Dunántúlon (egyre inkább a nyugati részeire korlátozódva), a 90 kilométeres erősséget meghaladó széllökések gyakorisága, majd esélye is fokozatosan csökken. Vasárnap este már csak kevés helyen lehet viharos széllökés.

Fokozatosan erősödik a csapadék intenzitása, egyre nagyobb területen várható eső. A szombat délutántól vasárnap délutánig tartó 24 óra alatt a lehulló csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 millimétert, a csapadék intenzitása az éjszakai órákban lesz a legnagyobb. A Dunántúlon és az Északi-középhegységben nagy területen 30 millimétert meghaladó csapadékösszeg valószínű, lokálisan 50 milliméter feletti mennyiség is hullhat. Az Alföld egyes részein, legnagyobb eséllyel a keleti területein lesz, ahol nem éri el a csapadékmennyiség a 20 millimétert.

Vasárnap délután az északi területeken egy-egy intenzív záport dörgés, villámlás kísérhet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.