Az elsöprő többség elégedett az árvíz elleni védekezéssel

A Real–PR 93. a tetőzést követő napokban mérte fel a magyar társadalom véleményét.

2024. 09. 30. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosság elsöprő többsége elégedett az árvíz elleni védekezéssel – derül ki a Real–PR 93. új közvélemény-kutatásából. A lapunkhoz eljuttatott felmérés szerint mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szavazók elégedettek az árvíz elleni védekezéssel.

A katasztrófahelyzetben közvetlenül érintett budapestiek, de Magyar Péter kritikái ellenére még a Tisza Párt szavazóinak több mint háromnegyede is pozitívan értékelte Magyarország árvízvédelmét.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, szeptemberben a Boris ciklon hatalmas esőzéseket okozott a Duna felső vízgyűjtő területén Közép-Európában. Ennek hatására Magyarországon több mint egy évtizede nem látott árvízhelyzet alakult ki, amelynek következtében a Duna Budapestnél 829 centiméteres vízálláson tetőzött szeptember 21-én. Szinte az egész ország megmozdult a vészhelyzet elhárítása érdekében.

A Real–PR 93. a tetőzést követő napokban mérte fel a magyar társadalom véleményét az árvízi védekezés minőségéről, amikor már lehetett látni az árvízvédelem eredményességét.

A teljes lakosság 85 százaléka teljes mértekben vagy inkább elégedett a hazai árvízi védekezéssel. A válaszadók mindössze 11 százaléka volt az árhullám levonulását követő napokban teljes mértékben vagy inkább elégedetlen.

Az általában a közéleti ügyek iránt jobban érdeklődő biztos szavazók még inkább elégedettek voltak az árvízi védekezés lefolytatásával: 86 százalék vélekedett pozitívan a kérdésről, míg tíz százalék negatívan. Párthovatartozáson átívelő egyetértés van Magyarországon az árvízvédelem sikerességével kapcsolatban. Nincs olyan szavazótábor, melynek többsége ne lenne elégedett az árvíz elleni fellépéssel. A kormánypártok támogatóinak 98 százaléka elégedett a védekezés minőségével, ami szinte sosem nem látott mértékű egyetértést jelent egy társadalmi csoporton belül.

A júniusi EP-választáson együtt induló DK–MSZP–Párbeszéd és a Tisza Párt szavazóinak is több mint háromnegyede, 77-77 százaléka elégedett a védekezéssel.

Annak ellenére, hogy Magyar Péter a magyarországi védekezés rosszul szervezettségét igyekezett bizonyítani, a Tisza Párt szavazóinak mindössze ötöde elégedetlen (19 százalék).

A DK–MSZP–Párbeszéd szavazói között is csak 15 százalék azok köre, akik negatívan értékelték a védekezést. A Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak több mint négyötöde, 82 százaléka volt elégedett, míg 15 százalékuk elégedetlenül értékelte a védekezés teljesítményét. Fontos visszajelzés a magyar árvízvédelemről, hogy a katasztrófavédelemben érintett Budapest lakói is elégedettek. Tíz fővárosiból kilencnek (87 százalék) jó véleménye van Magyarország védekezéséről. Az összképet a vidékiek is pozitívan látják, itt 84 százaléknyian elégedettek.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.