Újabb áradástól tartanak, több mint ezer ember evakuáltak Romániában

Újabb áradástól tartanak Romániában a két hete bekövetkezett árvíz által sújtott térségben, ezért vasárnap elrendelték 23 moldvai településen több mint ezer ember evakuálását megelőző jelleggel.

Forrás: MTI2024. 09. 29. 20:23
A view of a flooded area in the village of Pechea, Romania, on September 15, 2024. Since Thursday, September 12, 2024, swathes of Austria, the Czech Republic, Hungary, Romania and Slovakia have been hit by high winds and unusually fierce rainfall. The storm had already caused the death of four people in Romania, and thousands have been evacuated from their homes across the continent. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Áradás Romániában szeptember közepén Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos vízügyi intézet három Galac megyei folyóra harmadfokú (vörös) riasztást adott ki, amely vasárnap éjféltől lép életbe, Havasalföld és Moldva összes többi hegy- és dombvidéki folyóján pedig másodfokú a készültség.

Az újabb árvízveszélyt a balkáni térségen végigsöprő, délnyugatról érkező újabb csapadékhullám okozza, amely vasárnap érte el Romániát. 

A meteorológiai intézet vasárnapra az ország csaknem egészére heves esőzésre és erős széllökésekre figyelmeztető elsőfokú (sárga) riasztást adott ki, Havasalföld nagy részére pedig (Bukarestet is beleértve) másodfokú (narancssárga) riasztást, ezekben a térségekben ugyanis a csapadék mennyisége elérheti az 50-70 litert négyzetméterenként.

Éjféltől a zivatarzóna átvonul az ország keleti részébe, hétfőtől már Moldvában lép életbe narancssárga figyelmeztetés, Galac megyére – ahol két hete a legnagyobb károkat okozta és hét emberéletet is követelt az áradás – harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ott négyzetméterenként akár 100 litert is elérheti a csapadék mennyisége.

A hatóságok csaknem száz Galac megyei iskolában tanítási szünetet rendeltek el hétfőre, Pechea településen pedig menekülttábort alakítottak ki, ahol száz konténerlakást bocsátottak az árvíz elől menekülni kényszerülő lakosság rendelkezésére.

Az országot várhatóan kedden éri el a Dunán levonuló árhullám is. A Vaskapu feletti szakaszon vasárnap a vízhozam már meghaladta a 7000 köbmétert másodpercenként, ami csaknem duplája a sokéves (3800 köbméteres) átlagnak. Mircea Fechet román környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint azonban a vízhozam a tetőzéskor sem fogja elérni a 10 ezer köbmétert másodpercenként, ennek kezelése pedig nem jelent gondot a Vaskapu vízi erőmű vízlépcsőrendszere számára.

Borítókép: Áradás Romániában szeptember közepén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.