Ezért hoz balszerencsét, ha péntekre esik a hónap 13. napja

Érdekes magyarázatok a cikkben.

Forrás: Múltkor, Kemma2024. 09. 13. 14:57
Woman,Marking,Friday,13th,On,Calendar,,Closeup.,Bad,Luck,Superstition
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan annyira babonásak, hogy ezen a napon legszívesebben otthon maradnának a takaró alatt. A pénteki naphoz és a 13-as számhoz is több hiedelem fűződik, de kevesen tudják, mitől is félnek valójában – írja a Kemma

A portál szerint a hiedelem 1307. október 13-hoz, péntekhez kötődik, ekkor történt ugyanis, hogy Jacques de Molay-t, a templomos lovagok vezetőjét és a többi templomost letartóztatta IV. Fülöp francia király, hogy aztán évekkel később elevenen megégessék őket. Mások azonban a kereszténység egyik legismertebb eseményére vezetik vissza a babonát, Nagypénteken feszítették keresztre Jézust, az utolsó vacsorán pedig a tizenkét apostollal együtt tizenhárman ültek az asztalnál, köztük Júdás is, aki elárulta Jézust. 

A babona a XX. század első felében olyannyira elterjedt volt, hogy New York felhőkarcolóinak nyolcvan százalékában nem volt 13. emelet, a szállodákban kihagyták a számozásból a 13-as szobát, a kórházakban a 13-as kórtermet. Érdekesség, hogy a jelenség Magyarországon is megfigyelhető, így a Mercure Budapest Korona szállodában sincsen hasonló számú szoba. A Múlt-kor azt írja, a balszerencsésnek tartott nap felmérések szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban 17-21 millió embert érintve okozhat 800-900 milliós dolláros veszteséget.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.