„Fontos mérföldkő” – visszavonul a politikától a szocialista Horváth Csaba

Ő az egyetlen, aki két különböző fővárosi kerületet is vezetett, igaz, egy ciklus után mindkét helyen megbukott. Pedig még alagutat is építtetett volna a Duna alatt – hosszában.

2024. 09. 30. 15:48
Borítókép: Horváth Csaba (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember utolsó napján véget ér a 2019–2024-es önkormányzati ciklus, ezzel pedig lezárul Horváth Csaba több mint két évtizedes politikai pályafutása. A júniusi választásokon csúfos vereséget szenvedő politikus – aki a zuglói polgármester-választáson csak a harmadik helyet tudta megszerezni – közleményben búcsúzott, amelyben hosszan sorolta, szerinte milyen eredmények fűződnek a nevéhez..

Ezúton szeretném megköszönni e pillanatokat politikai szövetségeseimnek (és ellenfeleimnek), MSZP-s párttársaimnak, munkatársaimnak, a családomnak és a barátaimnak, de mindenekelőtt Önöknek: zuglói, II. kerületi, budapesti polgároknak. Aktív politikai pályafutásom a mai nappal véget ér, de a jövőben is maradok, ami mindig is voltam: a közélet iránt érdeklődő, konstruktív, kritikus és önkritikus budapesti polgár.

– írta közleményében a politikus. 

Horváth Csaba – politikai pályáját megelőzően – kezdetben a Matávnál, majd üzletkötőként dolgozott, 1994-ben saját reklámügynökséget alapított. A Magyar Szocialista Pártba 1999-ben lépett be, majd gyorsan emelkedett a politikai ranglétrán. Előbb pártja fővárosi alelnöke, 2002-ben pedig országgyűlési képviselő lett, valamint – meglepetésre – megszerezte az addig jobboldali fellegvárnak számító II. kerület polgármesteri székét. 

Alagút a Duna alatt hosszában, búra a Városliget fölé

Egyik legnagyobb vihart kavart ötlete is ekkoriban született: 2005-ben felvetette, hogy a budapesti forgalom gyorsítása érdekében épüljön alagút a Duna alatt, de ne keresztben, hanem hosszában. Azt is javasolta, hogy fedjék le üvegbúrával a teljes Városligetet, így az ott sétálókat meg lehetne óvni az időjárás viszontagságaitól. 

 

 

Jó hírt akart hozni a budapestieknek, aztán hatalmasat bukott

Horváth a szocialisták főpolgármester-jelöltjeként 2010-ben, miután az MSZP katasztrofálisan szerepelt az országgyűlési választáson, plakátkampányba kezdett, azt ígérve, hogy van egy jó híre a budapestieknek: ingyen BKV-t ígért a fővárosiaknak. A felvetést általános megrökönyödés és elutasítás fogadta, a BKV ugyanis a tönk szélén állt, a cégnél pedig számos nyomozás folyt több százmillió forint közpénz eltűnése ügyében. Horváth Csabának ez az ígéret lett volna a csodafegyvere a 2010-es főpolgármester-jelölti kampányban, azonban az MSZP jelöltjeként Tarlós István mögött csak a második helyet érte el, a szavazatok alig harminc százalékát megszerezve. Négy évvel később, 2014-ben ismét a II. kerületben indult, de a fideszes Láng Zsolttal szemben alulmarad. Kompenzációs listáról azonban ismét bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe. 

A 2019-es ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson már az első fordulóban kikapott Karácsony Gergelytől, majd a baloldali pártok paktumának köszönhetően Zuglóban indult, ahol megnyerte a polgármester-választást, és Karácsony utódja lett.  

A zuglói parkolási ügyekben őt is megvádolták

A politikus legutóbb a zuglói parkolási mutyik ügyében került a hírekbe. (Bár amiatt is cikkeztek róla, hogy zuglói polgármesterként angol nyelvű levélben köszöntötte a kerület székely testvérvárosát, Csíkcsicsót.) Korrupciós bűncselekmények miatt a zuglói és az újbudai parkolási rendszerrel, valamint a BKV informatikai keretszerződésével kapcsolatos ügyben hét ember, köztük Horváth Csaba zuglói polgármester, Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő, Baja Ferenc volt miniszter és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő ellen is vádat emeltek.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményében azt írta,

a vádirat Zuglót érintő részének lényege szerint 2016-ban a kerületben bevezetett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a megnevezett politikusokat végrehajtandó szabadságvesztésre, tízmillió forintot meghaladó pénzbüntetésre, továbbá rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Fényűző villa, pálmaházakkal a medence partján

Horváth Csaba nemcsak politikai ténykedésével, hanem fényűző villájával is bekerült a hírekbe, ahol a messzi trópusokról beszerzett pálmafákat ültetett a medencéje partjára, amelyeket a téli hónapokban fűthető üvegházakkal védett a természet viszontagságaitól.

Forrás: Metropol
Forrás: Metropol

Visszatérve a XIV. kerületre, az ügyészség gyanúja szerint

Horváth Csaba több alkalommal is tízmilliós nagyságrendben vett át vesztegetési pénzeket a zuglói parkolást üzemeltető cég vezetőjétől.

A veterán MSZP-s politikus és párttársa, Tóth Csaba a megindult büntetőeljárás adatai szerint havi 10-15 milliót, összesen több mint 250 millió forintot kapott 2017 és 2019 között a parkoló autósok pénzéből.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.