Jöhet az orosz olaj, megállapodott a Mol

Az új eljárás megfelel az EU és Ukrajna szankcióinak is.

2024. 09. 09. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol megállapodott az Oroszországból származó kőolaj szállításáról – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Világgazdaság beszámolója szerint a Mol-csoport megállapodásokat kötött kőolajszállítókkal és csővezeték-üzemeltetőkkel a kőolaj folyamatos szállításának biztosítására a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába.

A megállapodásokat követően a Mol-csoport az Oroszországból érkező érintett kőolajmennyiségek tulajdonjogát 2024. szeptember 9-i hatállyal a fehérorosz–ukrán határon veszi át.

Az aktualizált szállítási megállapodások és a kőolaj átvételére vonatkozó új eljárás teljes mértékben megfelel az összes vonatkozó szankciónak és rendelkezésnek, beleértve az EU és Ukrajna szankcióit is.

Szabó Gabriel, a Mol-csoport downstream üzletágának ügyvezető igazgatója elmondta: az új megállapodás fenntartható megoldást kínál az Oroszországból érkező kőolaj szállítására a Barátság kőolajvezetéken. – Ezt kiemelkedő eredménynek tartom, mivel lehetővé teszi, hogy a Mol továbbra is a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb kőolaj-feldolgozási technológiát alkalmazza a magyarországi és szlovákiai finomítókban, és végső soron hozzájárul mindkét ország ellátásbiztonságához – fogalmazott az igazgató.

A Mol árfolyama a mai kereskedésben napi minimumán, 2632 forinton zárt.

Mint arról lapunk beszámolt, Ukrajna a korábbi jelzése szerint július 18. óta nem engedi át a területén a Lukoil olaját, Magyarország és Szlovákia pedig emiatt panaszt emelt Brüsszelnél. A témát az EU jegelte, miután meglátásuk szerint nincs valós probléma, noha egyértelműen ennek ellenkezője az igazság, hiszen a döntés ellátási problémákat okozott, és még nagyobbakat okozhatott volna, ha a Mol nem oldja meg a helyzetet. Ezenfelül a Mol értékeltségét 20-25 százalékkal csökkentené, ha még a tervezett beruházások befejezése előtt, jövő év elejétől leállna az orosz olaj szállítása Ukrajna felől. A Barátság kőolajvezeték elzárása akár egymilliárd dollárral is csökkentheti a magyar olajcég éves eredményét az Erste szerint.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.