Komolyabb földrengésre számít a szakértő idehaza, hamarosan meg is érkezhet

Akár épületek is tönkremehetnek.

Forrás: LikeBalaton, Mandiner2024. 09. 03. 12:01
illusztráció Forrás: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utoljára 1956-ban, Dunaharasztiban volt ötösnél nagyobb erősségű földrengés hazánkban, és nagyjából 50-70 évente fordulhat elő Magyarországon egy-egy ilyen erejű földmozgás – fogalmazott a LikeBalatonnak Kalmár Dániel, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium vezető kutatója.

Hozzáfűzte azt is, hogy a pontos időpontot lehetetlen előrejelezni, felkészülni azonban lehetséges. Beszélt arról is, Magyarország egy közepesen aktív zónában van, ami azt jelenti, hogy a földrengésveszély mértéke átmenetet képez a szeizmikusan aktív mediterrán térség és a tektonikailag stabil kelet-európai platform között.

Idehaza a Komárom–Oroszlány–Berhida vonalon jellemző a legtöbb földrengés, ilyen terület még az ország keleti határán húzódó Érmellék és Eger környéke is.

Felidézik az 1985-ben történt, berhidai epicentrumú, 4,9-es magnitúdójú, 7-es maximális intenzitású földrengést, amely kárt okozott több épületben is. A szeizmológus szerint ezzel összemérhető földmozgás volt Oroszlányban 2011-ben, Tenken 2013-ban, és a tavaly nyári szarvasi is ezt a magnitúdót közelítette. A berhidai azonban a felszínhez közel pattant ki, így a károk is nagyobbak voltak. Az ehhez hasonló rengések 5–10 év közötti gyakorisággal fordulnak elő hazánkban, ilyen volt az 1956-os, két ember életét is követelő, Dunaharaszti központú, 5,6-os magnitúdójú földrengés. Ehhez mérhető eseményekre pedig 50-70 évente lehet számítani. Szemléjében a Mandiner megjegyzi, ez alapján elképzelhető, hogy lassan aktuális lesz egy nagyobb rengés Magyarországon, de ennek pontos idejét lehetetlen meghatározni.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.