Magyarország a NATO-ülésen is megerősítette, hogy továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnába

Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke felszólalt a Katonai Bizottság előtt.

Forrás: MTI2024. 09. 14. 21:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnába – jelentette ki Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság ülését követően. A vezérezredes ismertette: a NATO-tagországok vezérkari főnökei találkozójának középpontjában továbbra is az orosz–ukrán háború volt, hiszen ez ma az egész NATO szempontjából a legfontosabb kérdés.

Mint mondta, az ülésen áttekintették az aktuális tendenciákat, cselekményeket, továbbá tárgyaltak ezzel összefüggésben a NATO úgynevezett éberségi tevékenységéről, így a tagországokban felállított harccsoportok felkészítéséről, kiképzéséről, együttműködésükről, valamint a korábban elfogadott védelmi tervek megvalósításáról is egyeztettek.

Böröndi Gábor beszámolt arról, hogy a találkozón felszólalva kifejtette:

Magyarország támogatja Ukrajnát, de – ahogy azt korábban deklarálta – fegyvert továbbra sem szállít, ezzel együtt folytatja magyar, horvát, török és olasz katonákkal Magyarországon a NATO-tagság keretében felállított úgynevezett éberségi harccsoport felkészítését, kiképzését.

Böröndi Gábor kitért rá, hogy a találkozó margóján külön szakmai megbeszélést folytatott Christopher G. Cavoli vezérezredessel, a Szövetséges Európai Haderők főparancsnokával, illetve Franciaország és Horvátország képviselőjével, utóbbival például áttekintették a Székesfehérváron állomásozó többnemzeti hadosztály jövőjét.

Borítókép: Böröndi Gábor (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.