„Hatmillió áldozat árán tanultuk meg a leckét, és sok erőre van szükség az antiszemitizmus leküzdéséhez”

Bóka János: A zsidó közösségek Európa zsidó részét képezik, és ha Európa megtagadja vagy elvágja gyökereit, akkor többé már nem fogjuk tudni meggyógyítani.

Forrás: MTI2024. 09. 25. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A zéró tolerancia politikáját követi Magyarország az antiszemitizmus minden formája ellen, beleértve a cionizmusellenességet vagy az Izrael-ellenességnek álcázott antiszemitizmust is – jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter a magyarországi zsidók deportálásának 80. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen szerdán, Budapesten.

Bóka János emlékeztetett: a július elsején kezdődött magyar elnökség egyik prioritásává tette, hogy az európai intézményekkel, a kontinens zsidó közösségekkel, illetve más nemzetközi szervezetekkel együttműködve mindent megtegyenek a zsidó élet előmozdítása, az európai zsidó közösségek és a zsidó örökségvédelem érdekében. 

– Ma, amikor szerte Európában az antiszemitizmus és az intolerancia növekedésével kell szembenézni, különösen fontos, hogy határokon és közösségeken átívelő összefogással lépjünk fel a gyűlölet minden formája ellen, és olyan Európát kell támogatnunk, ahol a zsidó közösségek biztonságban vannak és tisztelve érzik magukat

– jelezte a tárcavezetőt. 

Hangsúlyozta, a kultúra és a zsidó közösségek Európa zsidó részét képezik, és ha Európa megtagadja vagy elvágja gyökereit, akkor többé már nem fogjuk tudni meggyógyítani. 

A budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége által szervezett megemlékezésen Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arról beszélt, hogy a 20 évvel ezelőtt, az első Orbán-kormány által alapított emlékközpont bemutatja, hová vezet a kirekesztés, a gyűlölet. 

– Hatmillió áldozat árán tanultuk meg a leckét, és sok erőre van szükség az antiszemitizmus leküzdéséhez

– tette hozzá. A megemlékezés az EU antiszemitizmus elleni munkacsoportjának – Magyarország soros uniós elnökségével összefüggésben – Budapesten tartott üléséhez kapcsolódott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.