Mindenki ott van, mert mindenkire szükség van

Közel ezer szakember az ország összes vízügyi igazgatóságából csatlakozott a munkához.

2024. 09. 17. 18:13
Vámosszabadi, 2024. szeptember 16.
Vízügyi dolgozók homokzsákokat pakolnak a vámosszabadi határátkelõnél 2024. szeptember 16-án. A Vámosszabadi és a szlovákiai Medve közötti határátkelõt a Duna áradása miatt lezárták a közúti forgalom elõl.
MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízügy szakemberei a Duna teljes szakaszán jelen vannak és dolgoznak az árvíz elleni védekezésen – mondta el a Magyar Nemzetnek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Az OVF alá tizenkét vízügyi igazgatóság tartozik, ezeknek az igazgatóságoknak a szakemberei azok, akik ilyen helyzetben, mint most, bevethetők a védekezésben. 

– Ezek a szakemberek akár műszaki, akár fizikai erővel tudnak segíteni a védekezésben

– mondta Siklós Gabriella. Hozzátette: az összes vízügyi igazgatóságról érkeztek szakemberek, és nem csak a Duna mentiekből, így az alapvetően a Tiszával foglalkozó igazgatóságokról is érkeztek szakemberek.

– Mindenki ott van, mert mindenkire szükség van

– jelezte a szóvivő.

 

– Jelenleg nagyjából ezer szakembere dolgozik azon a vízügynek, hogy megvédjék az országot az árvíztől. Közülük több mint nyolcszázan a terepen dolgoznak, míg több mint száz ember koordinálja és szervezi a védekezést – ismertette Siklós Gabriella.

A terepen dolgozó szakemberekről a szóvivő azt is elmondta, hogy rengeteg feladatkörben helytállnak, legyen szó akár darukezelésről, a homokzsákok szállításáról vagy akár a növényzet ritkításáról.

Siklós Gabriella a vészőrök feladatköréről elmondta, hogy ők a nap 24 órájában figyelik a gátak, töltések állapotát, és ha kell, akkor azonnal beavatkoznak. Példaként említette azt, ha egy töltés mentett oldalán észrevesznek egy fakadó vizet (buzgárt), akkor azonnal csinálnak egy ellennyomó medencét – vagyis homokzsákokkal körberakják –, hogy az ne okozzon károkat a töltésben.

A vízügyi műszaki irányítók munkájával kapcsolatban a szóvivő elmondta, hogy ők az állami védvonalakon a védekezésért felelnek, valamint ott vannak azokon a helyeken is, ahol nem az állam, hanem az önkormányzat felel az árvíz elleni védekezésért, ezeken a helyeken a település vezetőjének a munkáját segítik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.