Néhány nap alatt 15 fokkal esett vissza a hőmérséklet + videó

Volt, ahol óránként 95,4 kilométeres széllökést mértek.

2024. 09. 14. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két napban 10-15 fokkal esett vissza a hőmérséklet a hét elejéhez képest – közölte a HungaroMet a közösségi oldalán.

Csütörtökön a Dunántúlra fokozatosan megérkezett a hűvösebb levegő, és vele együtt a frontrendszer felhő- és csapadéksávja is, de ekkor az ország középső és keleti tájain még 20-29 fok között alakult a csúcsérték.

 

Hirtelen érkezett a lehűlés

Pénteken egyre nagyobb utat tört magának a hűvös légtömeg, amelynek hatását a nagy kiterjedésű csapadékzóna még inkább fokozta. Ahogy a csapadék fokozatosan haladt északkelet, kelet felé, úgy a hőmérséklet is hamar visszaesett, de előterében, a még a kevésbé felhős tájakon, gyorsan felmelegedett a levegő – írták a bejegyzésben.

Északkeleten, Szamosújlakon mérték a legmelegebbet, 29,9 fokot, ugyanakkor Pécs-Árpádtető állomáson már csak 8 fokot regisztráltak,

ami az ilyenkor szokásosnál nagyjából 15 fokkal alacsonyabb.

A bejegyzéshez készített infografika szerint szeptember 13-án a napi átlagos maximum-hőmérséklet 24,4 fok körüli. Most pénteken azonban a napi maximum-hőmérséklet átlaga ennél a klimatológiai átlagnál 9,4 fokkal volt kevesebb.

A HungaroMet egy korábbi, szintén szombati bejegyzésében arról is írt, hogy pénteken az ország döntő részén 10-20 milliméter közötti csapadékösszeget regisztráltak, de északkeleten, Tiszacsermelyen 51,4 milliméter gyűlt össze 24 óra alatt.

A csapadék mellett főként az északnyugati tájakon a viharos, néhol erősen viharos szél még kellemetlenebbé tette az időjárást. A legerősebb széllökést, óránkénti 95,4 kilométeres sebességűt Sárospatakon, egy intenzív zivatar környezetében mérték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.