Schiffer András: A Fidesz sikerének a kulcsa, hogy képes narratívát nyújtani

Az LMP korábbi elnöke szerint az ellenzék be van oltva az ellen, hogy értelmezze a körülöttünk lévő világot.

2024. 09. 04. 19:46
Schiffer András
Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bel- és külpolitikai kérdésekről egyaránt beszélt a Hit Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Fekete Rita műsorában Schiffer András ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő – számolt be róla a Mandiner. Az amerikai elnökválasztás kapcsán arra a kérdésre, hogy a kormány és Orbán Viktor részéről bölcs dolog-e ilyen szorosan hozzákötni Magyarország sorsát ehhez a választáshoz, s ilyen konkrétan letenni a voksot az egyik jelölt mellett, az ügyvéd azt mondta: nem csak nem bölcs, de nem is kifizetődő.

– De van-e más lehetősége a magyar miniszterelnöknek? – tette fel a kérdést Schiffer. Ha Trump nyer, akkor bejön Orbán Viktornak az orosz rulett, mert soha nem lenne ilyen erős a magyar pozíció a washingtoni politikában.

Ugyanakkor ha csendben maradna, vagy esetleg a demokratáknak drukkolna, akkor sem történne vele semmi jó. Semmit nem veszíthet, de nagyon sokat nyerhet

– tette hozzá.

Schiffer ennek kapcsán egy érdekes történetet osztott meg. Felidézte, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépésének idején érkezett hazánkba az új amerikai nagykövet, Eleni Kounalakis, aki „csüngött a magyar miniszterelnök szavain”. Sőt, amikor Schiffer a pártjával kivonult az alkotmányozási vitából, egy találkozó alkalmával még őt kérlelte, hogy térjenek vissza, és vegyenek részt a folyamatban. Majd 2011 júniusában megérkezett Budapestre a nagykövet barátnője, a külügyminiszter Hillary Clinton, és valahogy minden megváltozott.

Schiffer szerint ha arra keressük a választ, hogy az atlantista relációban Orbán Viktor fordulatának hol vannak a gyökerei, akkor az az volt, hogy miközben jó viszonyt akart kialakítani az USA-val (és mindenki mással is), akkor rátették a prést.

Orbán hiába próbálna lojális lenni az USA-ban most uralkodó progresszív, demokrata hálózattal, azok a vesztét akarják. A kormányfő ugyanis akkor világossá tette, hogy ki akarja seprűzni az IMF-et (mint az USA meghosszabbított gazdasági kalapácsát), emellett elkezdte bevezetni a multinacionális cégeket érintő szektorális adókat. Mindkét lépésével precedenst teremtett. A hidegháború után viszont ez a régió nem erre lett kijelölve, hanem az újragyarmatosítás  célpontjának

– magyarázta Schiffer.

A belpolitikai kérdésekről szólva Schiffer kifejtette, a Fidesz sikerének kulcsa az volt, hogy 2010 előtt ellenzékben és kormányon is képes volt narratívát nyújtani az embereknek. Miközben például az ellenzék jogállamiságról meg korrupcióról beszélt, a Fidesz csökkentette a rezsiszámlát.

Az ellenzék be van oltva az ellen, hogy értelmezze a körülöttünk lévő világot

– vélekedett.

Borítókép: Schiffer András (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.