Titokban tárgyalt a DK-val Karácsony Gergely

Munkamegbeszélést folytatott Karácsony Gergely főpolgármester Déri Tiborral, Szaniszló Sándorral és Keszthelyi Dorottyával. A megbeszélésről a sajtót teljes mértékben kizárták, kizárólag Déri Tibor leköszönő újpesti polgármester közösségimédia-oldalán tettek közzé információkat.

2024. 09. 04. 19:36
_Z2K7745
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. ke Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvánosan fellelhető információk szerint a négyfős megbeszélésen a téma Budapest működőképességének megőrzése és fejlesztése volt.

Az előttünk álló feladatok nem egyszerűek, de mindannyian azon leszünk, hogy a közgyűlés megalakulásáig is tovább vigyük a megkezdett munkát 

– írta Déri Tibor. A megbeszélést, amelyen a Demokratikus Koalíció összes fővárosi önkormányzati képviselője részt vett, Szaniszló Sándor néhány nappal ezelőtt tett kijelentését követően tartották meg. 

A XVIII. kerület polgármestere akkor kifejtette, pártja nem kér semmilyen pozíciót a fővárosi önkormányzatban, ebből következően pedig nem jelöl főpolgármester-helyettest sem. 

A Demokratikus Koalícióval való együttműködésről nemrég Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában is beszélt. A főpolgármester kifejtette, a szóbeszédek ellenére folyamatos kapcsolatban áll a DK-val és rendszeres megbeszéléseket folytat a párt képviselőivel. Az önkormányzati választások eredménye miatt ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester számára létfontosságú, hogy megegyezzen Magyar Péterrel, miközben továbbra is maga mögött tudja Gyurcsány Ferenc támogatását. 

A jelek szerint így ősszel létrejöhet a baloldali Gyurcsány–Karácsony–Magyar-nagykoalíció, ami a főpróbája lehet a három politikusnak és pártjaiknak, hogy együttműködjenek a 2026-os országgyűlési választásokon.

A Fővárosi Közgyűlésben tapasztalható számarányok alapján körvonalazódik az újbaloldal és az óbaloldal szövetsége, ami előrevetítheti a 2026-os országgyűlési választáson történő összefogást is. Mint ismert, Karácsony Gergely a DK–Párbeszéd–MSZP hármas szövetség jelöltjeként nyerte meg a főpolgármester-választást, azonban a választással kialakult erőviszonyok ­miatt nem rendelkezik közgyűlési többséggel. 

Az új Fővárosi Közgyűlést 32 képviselő és a főpolgármester alkotja, a pártok közül a Fidesz–KDNP tíz képviselői mandátumot szerzett, de szintén tíz fővel alakíthat frakciót a Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt is. 

Hat mandátumot szerzett a Párbeszéd – Zöldek, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt összefogása. Három főt számlál a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP összefogásával született képviselőcsoport, de ugyanennyi képviselői hellyel rendelkezik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.