A Soros-féle egyetemen rendeznek konferenciát a magyar EU-elnökségről

Még véget sem ér a magyar EU-elnökség, ám novemberben a Soros-egyetemen már olyan szereplők fogják értékelni a kormány ebbéli teljesítményét, mint a Szuverenitásvédelmi Hivatal által nemrég megvizsgált Transparency International. A nyitóbeszédet a kormányt rendre támadó Vera Jourová tartja.

2024. 10. 18. 17:50
JOUROVÁ, Vera;
Athén, 2024. április 15. Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke a Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel tartott athéni találkozóján 2024. április 15-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu Fotó: Oresztisz Panajotu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Transparency International (TI) Magyarország és a ConnectEurope Egyesület nemzetközi konferenciát szervez november elején, ahol egyebek mellett Magyarország EU-s elnökségének addigi teljesítményét értékelik a résztvevők. Az eseményt partnerként támogatja a – Magyarországról állítólag elüldözött – Soros-egyetem, azaz a CEU Demokrácia Intézete, amely a helyszínt is biztosítja. A rendezvényen Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke mond nyitóbeszédet – derül ki a Transparency Facebook-posztjából.

A konferencia megrendezése különösen annak fényében érdekes, hogy az esemény idején a magyar EU elnökségből még majdnem két hónap lesz hátra, az csak 2025. január 1-jével ér véget. 

Emellett az is árulkodó, hogy a szervezők Vera Jourovát kérték fel a nyitóbeszédre: Jourová az egyik meghatározó politikus a brüsszeli jogállamisági mechanizmus Magyarország elleni elindításában, amely miatt hazánkba kevesebb EU-s forrás érkezett az elmúlt években. 

A politikus lépten-nyomon kritizálja a magyarokat, nemrég az EU-s elnökségünk jelszava miatt emelt szót, de azt is bevallotta, hogy az Európai Bizottság politikai támadást indított Orbán Viktor ellen.

 

Jourová meghívása egyébként illeszkedik a Transparency International Magyarország által képviselt elvekhez. A szervezet hazánkat, valamint azon belül a magyar államigazgatást előszeretettel tünteti fel rossz színben különböző jelentéseiben, mindezzel pedig politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz – írta a Transparency hazai tevékenységéről szóló jelentésében a Szuverenitásvédelmi Hivatal, hozzátéve: 

a TI nyolcvan százalékban külföldi forrásokból működik, nem átlátható, és az általuk kiadott tanulmányok befolyásolják a demokratikus versenyt.

A konferencia társszervezője, a ConnectEurope Egyesület 2023-ban jött létre. Elnöke a korábbi SZDSZ-es politikus, államtitkár és EP-képviselő Szent-Iványi István. A szervezet honlapja szerint a céljuk, hogy társadalmi kommunikációt kezdeményezzen és fórumot teremtsen az Európai Unióval kapcsolatos kérdések megvitatására.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.