Csődöt mondott Magyar Péter vidéki terjeszkedése

Megszűnt a bukott DK-s polgármester által alapított Tisza-sziget.

2024. 10. 03. 19:41
SZABÓ LORÁND (FOTÓ: FACEBOOK)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valószínűleg történelmet csináltunk, mert mi lehetünk az első (de nem az utolsó sziget), mely megszűnt” – közölte a 24.hu-val Szabó Loránd, Dombóvár bukott DK-közeli polgármestere.

A várost 17 évig vezető Szabó Loránd arról tájékoztatta a Tisza Pártot, hogy a csoportalakításhoz szükséges tíz alá esett az általa még szeptember elején alapított dombóvári, 424-es Tisza-sziget taglétszáma, mivel a többség – beleértve Szabót is – kilépett.

Magyar Péter a június 9-i választások után jelentette be, hogy nekiáll a pártépítésnek, amelynek egyik elemét a polgári körök mintájára létrehozott, 10–50 fő közötti úgynevezett Tisza-szigetek képezik. Ezek nem a párt helyi alapszervezetei, hanem a Tisza mozgalmi bázisát jelentő „civil egyesülések”, ám – ahogy azt Szabó Loránd esete mutatja – a „szigetek” alapításának feltételei nem voltak tisztázottak.

Miután a bukott DK-s városvezető Tisza-szigetet alapított, a pártelnök közölte, hogy az egyesülésekhez nem csatlakozhatnak többek között szándékos bűncselekmény elkövetéséért elítélt emberek, parlamenti pártok volt és jelenlegi országgyűlési képviselői, illetőleg képviselőjelöltjei, valamint egykori MSZMP-tagok sem.

Szabó Lorándot egyébként korábban hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt elítélték, bár – mivel előzetes mentesítést kapott – nem számít büntetett előéletűnek. Továbbá 2022-ben az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt (emellett egy időben a DK választókerületi elnöke is). 

Magyar Péter ugyanakkor egy, a bukott DK-s polgármester szerepvállalásáról érdeklődő kommentre úgy válaszolt: „Jeleztük neki, hogy nem felel meg a feltételeknek.”

A Tisza Párt most azt közölte a portállal, hogy nem számít, ki milyen politikai múlttal csatlakozik a szigeteikhez. Azonban arra a kérdésükre, hogy létezik-e jogi természetű kizáró ok, nem válaszoltak.

A múlt héten Szabó Loránd a lapnak azt írta, hogy az ügy kapcsán egyeztetett a Tisza Párttal, de nem jeleztek neki semmit az új feltételekről.

Miután közösségünkben felmerült a Tisza-sziget alapításának a gondolata, felkerestem a megyei koordinátort, és tájékoztatást kértem tőle. Tudta, hogy ki vagyok, tisztában volt a múltammal, semmi kizáró okot nem hozott fel, sőt úgy éreztem, hogy örül a csatlakozásunknak. Azóta többször értekeztünk, elkezdtünk szervezni »szigetes« programokat

számolt be Szabó Loránd az egyesülete Facebook-oldalán, a Magyar Péter által támasztott új feltételrendszert kritizálva.

Szerinte a Tisza Párt vezére „láthatóan kapkodva, átgondolatlanul, zsigerből” hozta meg a döntését. „Sajnos úgy látom, hogy 2026 tekintetében nálunk már most eredményt lehet hirdetni, hiszen mindkét működő Tisza-szigetet lefejezték” – írta a bukott DK-s polgármester, utalva a másik dombóvári csoportosulásra, amelyet Tigelmann Péter, Szabó egykori alpolgármestere, az Együtt–PM korábbi országgyűlési képviselőjelöltje alapított, és amely ezek szerint szintén befejezi a működését.

Borítókép: Szabó Loránd (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.