Egyedi és innovatív képzés a pedagógusoknak

Elindult az a Belügyminisztérium által előírt képzés, amelynek célja, hogy a tanárok, tanítók és az óvodapedagógusok megújítsák az ismereteiket. Ilyen típusú képzés eddig nem állt rendelkezésre – mondta el lapunknak Balatoni Katalin. A Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint a céljuk például az olyan szaktartalmak átadása, hogy milyen digitális tartalmak érhetők el a tanárok és a diákok számára.

2024. 10. 18. 6:01
Dr Balatoni Katalin helyettes államtitkár-6

20240719 Budapest

Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár

Fotó: Kállai Márton KM
Szabad Föld
Fotó: Márton Kállai
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez az első alkalom, hogy ilyen képzésen vesznek részt a pedagógusok − fogalmazott a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin. A Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára ismertette: szeptemberben elindult a tárca által előírt képzés, melynek célja, hogy a tanárok, a tanítók és az óvodapedagógusok megújítsák az ismereteiket a Nemzeti alaptantervvel (NAT) és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban. − Összesen harminchárom különböző képzési anyag készült, külön az óvodapedagógusoknak, a tanítóknak és a tanároknak – mondta Balatoni Katalin. Több tantárgy esetén − így például a matematikánál is − korosztály szerint szétbontották a vizsgát, ötödiktől nyolcadik osztályig, valamint kilencediktől tizenkettedik osztályig.

Ebből is látszik, hogy nem a NAT vagy az Óvodai nevelés országos alapprogramjának a szó szerinti elsajátítása a cél, hanem további szaktartalmak átadása, például hogy milyen digitális tartalmak érhetők el, amelyek mind a pedagógusok, mind a diákok számára az adott tantárgy során használhatók

− tette hozzá a helyettes államtitkár.

Ismertette azt is, hogy a vizsgához a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatás-informatikai keretrendszere, a Probono továbbképzési platformja biztosította az online felületet, a képzés tartalmáért pedig az Oktatási Hivatal a felelős. − Ez az innovatív online tanulási forma újdonság a pedagógusoknak, mivel ilyen típusú képzés eddig nem állt rendelkezésre − jelezte Balatoni Katalin, aki arról is beszámolt, hogy mindenkinek 84 napja van elvégezni a képzést, illetve a hozzá tartozó vizsgát. Az eredményről azonnali visszajelzést kapnak a pedagógusok. A képzést úgy dolgozták ki, hogy az elvégzése nagyjából tíz órát vegyen igénybe, de a vizsgát nem kell azonnal letenni, bármikor meg lehet szakítani, majd később ugyanonnan folytatni. A vizsgát területenként osztották el, a pedagógusok értesítést kapnak arról, hogy ki, mikor vehet ezen részt.

A szakszervezet részéről megjelentek olyan híresztelések, hogy ez egy szörnyen nehéz vizsga lesz. Ezzel szemben a vizsgára semmilyen előkészületre nincs szükség. Aki végigolvassa a képzés anyagát, az könnyen teljesítheti a vizsgát is

− közölte Balatoni Katalin.

Először az óvodapedagógusoknak nyílt meg a felület, legtöbbjük könnyedén teljesítette a követelményeket. A képzés azért fontos, hogy az óvodákban és az iskolákban egy irányba haladjon a munka. A helyettes államtitkár hozzátette: ez a vizsga a korábbi tudás felfrissítésére vagy új információk megismerésére is alkalmas. Érkezett olyan visszajelzés is, hogy a felkészülés jó lehetőség volt az óvodai alapprogram átismétlésére. − A legfrissebb adatok szerint csaknem hatvanezer pedagógusnak nyílt meg a képzési felület, akik közül 85 ezren már regisztráltak, közülük 17 ezren pedig már sikeresen teljesítették a vizsgát − ismertette Balatoni Katalin. Átalakítás alatt van ugyanakkor a pedagógusok továbbképzési rendszere, a jövőben pedig szeretnének újabb képzéseket biztosítani, amelyek ugyancsak online elvégezhetők lesznek majd a pedagógusoknak.

Borítókép: Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára (Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.