Újabb világhírű tudós hozza kutatását Magyarországra

A Research Grant Hungary program részeként Endrődi Gergely Németországból költözött haza, hogy kutatásait az ELTE-n folytassa.

2024. 10. 17. 19:01
HANKÓ Balázs Zoltán; KRAUSZ Ferenc

Hankó Balázs és Krausz Ferenc (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a kormány számos új intézkedést hozott a tudomány és a kutatás megerősítésére. Az év elején megkezdte működését a Kutatási Kiválósági Tanács, a Nemzeti kutatási kiválósági program a korábbi éveknél jelentősen magasabb keretösszeggel indult útjára, illetve elindult a Research Grant Hungary program, amelynek célja a külföldön dolgozó kiválóságok hazacsábítása.

Ennek egyik első eredményét, sztárigazolását mutatta be Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Puskás Arénában. A tárcavezető beszédében kiemelte:

Nem hiába vagyunk itt a Puskás Arénában, hiszen a magyar tudomány Puskása van itt velünk, Krausz Ferenc.

Hankó Balázs szerint kiemelt szükség van a tudomány megújítására Magyarországon és Európában is, ugyanis a teljes kontinensen versenyképességi kátyúba jutott a tudomány.

– Megújítottuk az egyetemeket, amelyek folyamatosan lépnek előre a világranglétrán, most pedig a HUN–REN keretében a magyar tudomány megújítására, versenyképessé tételére van szükség – tette hozzá a miniszter, majd köszönetet mondott Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósnak a magyar tudomány fejlesztéséhez való hozzájárulásáért. A politikus kiemelte: a kormánynak egyértelmű célja, hogy létrehozza a magyar tudomány aranycsapatát.

Krausz Ferenc arról beszélt, hogy

a versenyképesség nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára fontos, nemcsak a gazdaság, hanem a tudomány területén is. Ugyanis a versenyképesség növelése nélkül nem képzelhető el a jövő.

A kutató kiemelte: az iroda első számú feladata, hogy minél több világszínvonalon dolgozó tudós térjen vissza Magyarországra. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Endrődi Gergely professzor csak az első lesz a hazatérő tudósok sorában.

A Németországból hazaérkező és kutatását az ELTE Természettudományi Karára áthelyező Endrődi Gergely úgy nyilatkozott: már alig várja, hogy a kormány és a Nobel-díjas iroda segítségével folytassa a munkáját az alma materében.

– Minden aranycsapatnak szüksége van menedzserre, én ezt a szerepet próbálom majd betölteni – ismertette feladatát Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja. Felidézte: az elmúlt években fel kellett kavarni az egyetemeken tapasztalható állóvizet, és meg kellett indítani a felsőoktatás átalakítását, fejlesztését. Ennek jegyében a kar létrehozott egy cselekvési tervet, amellyel a következő években tovább fejlesztenék az oktatást.

– Ahhoz, hogy jó egyetem legyünk, bele kell adnunk mindent mind az oktatói, mind pedig a hallgatói oldalról. Megemeltük a lécet, ennek eredményeként pedig egyre több és jobb hallgató, illetve oktató érkezik a karunkra – jelentette ki Kacskovics, majd hozzátette: jó ideje azon dolgoznak, hogy minél több színvonalas oktatót hozzanak vissza.

Endrődi Gergő nem a pusztába jött haza, hanem egy olyan csapatba, ahol értik, tudják, mit csinál, és ismerik a munkásságát. Minden egyetemen szükséges azon dolgozni, hogy a megfelelő szürkeállomány álljon rendelkezésre, amely hazavárja a jelenleg külföldön kutató tudósokat

– hangsúlyozta a dékán.

Borítókép: Hankó Balázs és Krausz Ferenc (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.