Ekkorát nőhet a polgármesterek fizetése

Szita Károly: Változtatni kell azon is, hogy az önkormányzati intézményvezetők bére sok esetben meghaladja a polgármesterét.

2024. 10. 16. 10:44
SZITA Károly; MÁRTON Viviana;  LEZSÁK SándorKaposvár, 2024. augusztus 9.
Szita Károly polgármester beszél a Kaposvári Mustármag Református Bölcsõde ünnepélyes átadásán 2024. augusztus 9-én.
MTI/Kacsúr Tamás
Fotó: Kacsúr Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgármesterek illetményének emelését kezdeményezte október 1-jétől a közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy, az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatban – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az MTI megkeresésére.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) beszámolt arról, hogy Navracsics Tibor a kedd éjjel a parlament honlapján megjelent iromány szerint azt javasolja, hogy a főpolgármester az előző évi nemzetgazdasági átlagkereset hatszorosának, megyei jogú város polgármestere és fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere a 4,5-szeresének, a vármegyei önkormányzat közgyűlési elnöke a négyszeresének megfelelő illetményt kapjon. A többi településvezető javadalmazását a lakosság számától függően sávosan határoznák meg, a szorzó a harmincezer lakosnál népesebb település polgármesterénél 3,5, az 500 lakosnál kisebb település vezetőjénél 1,25 lenne. 

A Kaposvár polgármesteri tisztségét is ellátó Szita Károly megjegyezte, hogy a bérrendezést ő kezdeményezte a miniszternél. A kormány nagyon jelentős bérfejlesztési programokba kezdett az elmúlt években: 

nőtt a minimálbér, a garantált bérminimum, nőttek az ágazati bérek, a pedagógusoké és mások mellett az egészségügyben dolgozóké is, és ez a következő években is folytatódik

 – mondta. 

Ez azonban olyan helyzetet teremtett, hogy az önkormányzati intézményvezetők bére sok esetben meghaladja a polgármesterét – tette hozzá. 

A kormánypárti politikus indoklása szerint a polgármesterek sok esetben több milliárd forintból gazdálkodó települések élén állnak, óvodák, bölcsődék működéséért, a tömegközlekedés biztosításáért, parkok üzemeltetéséért, kultúráért, sportért felelnek, a javadalmazásuknak pedig ki kell fejezniük a tisztség ellátásával összefüggő társadalmi felelősséget. 

Szita Károly utalt arra, hogy a polgármesterek javadalmazásáról szóló hatályos szabályozás fix összegben állapítja meg a településvezetők illetményét, tiszteletdíját, de az nem igazodik sem az államtitkári, sem más állami tisztségviselő illetményéhez.

Borítókép: Szita Károly (Fotó: MTI/Kacsúr Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.