Ellepik a fedél nélküliek Budapest belső területeit

A főváros Hungária körúton belül található részein nemrég hajléktalanszámlálást tartottak, amelyből kiderült, a főváros ezen területein csaknem ötszáz ember él életvitelszerűen a közterületeken. Mindeközben a fővárosban is egyre hidegebbre fordul az idő, a szeretetszolgálatok nagy erőkkel készülnek a hajléktalanok ellátására.

2024. 10. 18. 5:14
EP2I8249

Százával éjszakáznak az utcákon emberek a fővárosban (Fotó: Teknős Miklós)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 461 hajléktalant regisztráltak Budapest közterületein október 11-én. Önkéntesek bevonásával felmérték, hogy Budapest belső kerületeiben, a Hungária körúton belül eső területen hányan töltik fedél nélkül az éjszakát. Az este nyolc óra és éjfél között végzett szemrevételezési vizsgálat során 133 fekvő hajléktalant regisztráltak, valamint 328 ücsörgő, járkáló, guberáló fedél nélküli embert, utóbbiakról kinézetük, ruházatuk, holmijuk alapján valószínűsítették, hogy hajléktalanok. Az önkéntesek további harminc üres alvóhelyet is felfedeztek.

Az éjszakai szemle során regisztrált hajléktalanok 78 százaléka férfi, és többségük a középkorú, 30–49 éves korosztályból kerül ki, míg a szállókon jellemzően sok az idős, a közterületen éjszakázóknak mindössze három százaléka volt 65 év feletti.

A vizsgálatból kiderült az is, hogy a hajléktalanok többsége (58 százalék) egyedül volt, de meglepően sokan párban (húsz százalék) és csoportban (22 százalék) tartózkodtak a köztereken. Ugyanakkor a számlálásban nincsenek benne az ellátórendszerben rögzített, szállókon, menhelyeken alvó hajléktalanok, mert kifejezetten a köztéren éjszakázókat regisztrálták. Vagyis a megszámláltak sokszorosára is rúghat a hajléktalanok száma.

A kutatás részeként jövőre tervezik Budapest Hungária körúton kívüli területének felmérését. A kutatás azonban pontatlanná válhat, a hajléktalanok ugyanis időközben kiköltözhetnek a már felmért területekről a külső kerületekbe, ebben az esetben pedig duplán fognak bekerülni a nyilvántartásba. A Budapesti Módszertani Szociális Központ mindeközben naponta mintegy háromezer hajléktalannal áll kapcsolatban, akik közül 1230-an aludtak az elmúlt napokban átmeneti szálláson, 650-en éjjeli menedékhelyen, 120-an pedig családok átmeneti otthonában.

Mindeközben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is készül a téli időszakra és a hajléktalanok ellátására. Morva Emília, a szeretetszolgálat budapesti vezetője elmondta, a megszokott ütemben folyik a téli felkészülésük, ugyanazokkal a kapacitásokkal tudnak nyitni, illetve folytatni az évet, mint a korábbi években.

– Nem nyitunk most még új férőhelyet, minden meglévő szállást nyújtó intézményünk rendben működik, akkor fogunk új férőhelyeket nyitni, ha az időjárás ezt szükségessé teszi – közölte lapunkkal Morva Emília.

A szeretetszolgálat vezetője elmondta, nem szükségesek hatalmas mínuszok ahhoz, hogy szükségessé váljon az extra kapacitások megnyitása, elég az is, hogyha több napon keresztül esik az eső és hűvös van, ugyanis ilyenkor a hajléktalanok könnyedén kihűlhetnek. Ilyenkor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat már sokkal jobban odafigyel az utcán élő hajléktalan emberekre, próbálják őket behívni a szállókra.

– Körülbelül négyszáz éjszakai férőhellyel tudjuk várni a hajléktalan embereket. Ezek éjjeli menedékek, illetve átmeneti szállások – mondta el a szakember. – Ha szükség van rá, akkor mindaddig tudunk új férőhelyet is nyitni, ameddig azt látjuk, hogy valaki áll az ajtóban vagy valakit hoznak, aki elhelyezésre vár. Ilyenkor kiállítótereket, előadótermeket is berendezünk, de erre már rég volt szükség – tette hozzá Morva Emília, majd kiemelte, ezzel párhuzamosan Budapest teljes területén működik az utcai gondozószolgálat, amelynek részeként a szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesek napi kapcsolatban vannak a hajléktalanokkal.

Borítókép: Százával éjszakáznak az utcákon emberek a fővárosban (Fotó: MW)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.