Rengeteg a hajléktalan a főváros belső kerületeiben

Önkéntesekkel mérték fel, hányan töltik fedél nélkül az éjszakát.

2024. 10. 14. 20:26
2020.08.10. Budapest 4-es 6-os villamos vonalán uralkodó állapotok, hajléktalanság, szegénység Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Összesen 461 hajléktalan embert regisztráltak Budapest közterületein október 11-én – mondta Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a fővárosi hajléktalanszámlálás első eredményeiről tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint a kuratóriumi elnök közölte: önkéntesek bevonásával felmérték, hogy Budapest belső kerületeiben – a Hungária körúton belül eső területen – hányan töltik fedél nélkül az éjszakát. – Az este nyolc óra és éjfél között végzett szemrevételezési vizsgálat során 133 fekvő hajléktalant regisztráltak, valamint 328 ücsörgő, járkáló, guberáló hajléktalant, utóbbiakról kinézetük, ruházatuk, holmijuk alapján valószínűsítették, hogy hajléktalanok – ismertette, hozzátéve: az önkéntesek további harminc üres alvóhelyet is felfedeztek.

Győri Péter elmondta, hogy az éjszakai szemle során regisztrált hajléktalanok 78 százaléka férfi, és többségük a középkorú, 30–49 éves korosztályból kerül ki, míg a szállókon jellemzően sok az idős, a közterületen éjszakázóknak mindössze 3 százaléka volt 65 év felett.

– A vizsgálatból kiderült az is, hogy a hajléktalanok többsége (58 százalék) egyedül volt, de meglepően sokan párban (20 százalék) és csoportban (22 százalék) tartózkodtak köztereken – folytatta, jelezve: a számlálásban nincsenek benne az ellátórendszerben rögzített, szállókon, menhelyeken alvó hajléktalanok, mert kifejezetten a köztéren éjszakázókat regisztrálták.

Győri Péter hangsúlyozta, hogy jövőre tervezik Budapest Hungária körúton kívüli területének felmérését, és szeretnék 3-5 évente megismételni a vizsgálatot annak érdekében, hogy mindenki bekerülhessen az ellátórendszerbe.

Breitner Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatóhelyettese kiemelte: tudatosan dolgoznak azon, hogy ezek a számok ne maradjanak meg az akadémiai tudás szintjén.

Valós számok, valós tudás alapján szeretnénk megtervezni a szolgáltatásainkat

– jelentette ki, hozzátéve: fontos, hogy minden hajléktalant azonosítsanak, mert például a párok, a pszichiátriai betegek, a szerhasználók vagy az idősek más-más szolgáltatásokat, másfajta segítséget igényelnek.

Breitner Péter kitért arra is, hogy a BMSZKI naponta mintegy háromezer hajléktalannal áll kapcsolatban, akik közül 1230-an aludtak az elmúlt napokban átmeneti szálláson, 650-en éjjeli menedékhelyen, 120-an pedig családok átmeneti otthonában. Beszámolt arról is, hogy a hajléktalanok között magas, 30 százalékos a pszichiátriai betegek aránya, a BMSZKI ezért már három olyan szállást is üzemeltet, ahol kifejezetten őket látják el. Hozzátette: az addiktológiai problémákkal küzdők számára is megnyitottak egy házat, ahol engedélyezett az alkoholfogyasztás.

Surányi Ákos, a Főváros Önkormányzat hajléktalanügyi stratégiai koordinátora a felmérés részleteiről közölte: a hajléktalanszámlálásban részt vevő 120 önkéntes gyalog sétálta végig a város 48 zónáját, külön figyelmet fordítva az aluljárókra, pályaudvarokra, a Népligetre és a tömegközlekedési járatokra. 

Megfelelő módon csak úgy lehet segíteni, ha megfelelő információkkal rendelkezünk

– hangsúlyozta, hozzátéve: cél, hogy egyetlen ember se éljen az utcán.

Teller Nóra kutatásvezető, a Városkutatás Kft. munkatársa viszonyításképpen jelezte: a Hungária körúton belüli városrész teljes lakossága 440 ezer fő, míg a körgyűrűn kívüli területeken 1,3 millió budapesti él. Közölte azt is, hogy a hajléktalanszámlálást uniós projekt keretében valósítják meg, az adatfelvételben Európa 10 országának 15 városa vesz részt. – A több ütemben zajló projekt részét képezi majd egy, az ellátórendszer adminisztratív adataira épülő összesítés is, továbbá végeznek majd egy önkéntes válaszadáson alapuló kérdőíves felmérést, amely a hajléktalanok élethelyzetét, terveit, problémáit, lakhatási lehetőségeit térképezi fel – magyarázta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.