Ismét Karácsony programját valósítja meg a fővárosi ötletbörze

Ismét a budapestiek végzik el a főváros helyett a városüzemeltetési és városfejlesztési feladatokat. Egymilliárd forintból mindössze két tényleges lakossági projektre ítéltek meg összesen 105 millió forintot – derül ki az idei fővárosi közösségi költségvetés nyertes ötleteiből.

2024. 10. 14. 14:40
HZ1_1095

20240327 budapest  fovarosi kozgyules karacsony gergely havran zoltan magyar nemzet
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd forintból mindössze 13 projektet valósítana meg a főváros az idei közösségi költségvetés eredményhirdetése szerint. Ez a szám évről évre csökken, ráadásul van még olyan nyertes projekt, amely az első, 2020-as kiírásból még mindig megvalósításra vár.

Ráadásul a mostani nyertes projektek közül mindössze két olyan ötlet valósul meg, amely valójában a közösségi ötletelés kategóriájába tartozik, ez a „Csomagmegőrző a Margitszigeten és a Népligetben” és a „Corvin-negyed aluljáró megújítása művészeti projektként”, amelyek 105 millió forintba kerülnek.

A többi mind városüzemeltetési feladat. Megemlítendő, hogy a fővárosnak és az önkormányzatoknak megvan a maguk feladata, mint a városfejlesztés, a gyalogátkelőhelyek biztosítása, a közvilágítás, a szemétszállítás, a szemetesek kihelyezése, a takarítás, a közterek, parkok, játszóterek karbantartása és a szociális biztonság megteremtése. Ezenfelül vannak olyan intézkedések, amelyek ugyan nem kötelezők, de az önkormányzat ezzel is kedvez az ott élőknek. Az utóbbinak felelne meg a közösségi költségvetés ötletelése, vagyis hogy a nem feltétlenül szükséges fejlesztéseket megvalósítsák a lakók kérésére.

Az idei fővárosi közösségi költségvetés ismét hemzseg az olyan felvetésektől, amelyek az önkormányzat kötelező feladatainak körébe tartoznak. Ilyenek a pollerekkel védett kerékpársávok, amivel a főváros egyszerűen áttolta a felelősséget Budapest polgáraira, hogy „megszavazták, ezt akarták”.

Az idei győztes projektek közül a Váci út és az Üllői út zöldítésére egyenként 50-50 milliót ítélt meg a főváros úgy, hogy a magát zöldnek tartó Karácsony Gergely főpolgármester programjának az alapját képezi Budapest zöldítése. Így érthetetlen, hogy ezeket a javaslatokat miért a fővárosiak ötleteire elkülönített egymilliárd forintból valósítják meg. Hasonló a kerékpáros ötletek megvalósítása, a két nyertes projektet is belezsúfolták az egymilliárdos keretösszegbe. Ezek a „Meglévő kerékpáros útvonalak összekötése a Móricz Zsigmond körtéren” és a „Kerékpárosok számára biztonságosan megközelíthető Keleti pályaudvar” című ötletek. Erre a két projektre százmillió forintot ítéltek meg Karácsonyék, azaz a teljes elkölthető összeg tizedét.

Olyan javaslatokat is befogadott a főváros, amelynek a felvetése nem a lakosság feladata lenne. Ilyen a „Rendezett zöldterület a Határ útnál” vagy a „Jól kivilágított gyalogátkelőhelyek kialakítása”, de ide sorolható még az „Átjárási lehetőség a Duna-parti sétányra a Haller utcánál”. Ami leginkább megmosolyogtató, a kutyagumi-mentesítés a VIII. kerületben, ami szintén a józsefvárosi önkormányzat feladata lenne. Emellett a fővárosiak további nyilvános közvécéket kértek a Margitszigetre vagy éppen a csapadék összegyűjtését az esőkertekben.

Fővárosi kötelező feladat a hajléktalanság kezelése, de az ötletbörze keretein belül megítéltek 120 millió forintot arra, hogy a főváros konténerházakat építsen hajléktalan családoknak,

amit az ötletbörze nélkül is megtehetett volna. Kérdés persze, hogy a közelben lakók mit szóltak volna hozzá.

Egyébként éppen az első ötletbörze abszolút nyertese volt a hajléktalanok lakásokhoz juttatása, ám eddig semmi sem valósult meg belőle. Az ügy ott tart, hogy a közgyűlés szavazott a projektet levezénylő civilekről.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.