Ezek a leggyakoribb gyermekbetegségek a háziorvos szerint

Van itt néhány.

Forrás: Kemma2024. 10. 21. 16:21
Close,Up,Of,Ill,Unhealthy,Little,Girl,Child,Lying,Alone,megfázás,gyerek,koronavírus
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretjük vagy sem, a betegségek jönnek, ledöntenek a lábunkról, aztán optimális esetben meg is szabadulunk tőlük. Ugyanez a helyzet a gyerekekkel, most a háziorvos arról beszélt, hogy melyik betegségek fordulnak elő a legsűrűbben a kicsiknél. Ifjabb doktor Bense Tamás azt mondta a Kemmának, hogy a felső légúti megbetegedéseket a legtöbbször vírusok okozzák, ezek szokásos orrfolyást, torokfájást, esetleg hőemelkedést, lázat okoznak. Kezelésük esetén felesleges az antibiotikum – fűzte hozzá.

Persze ott a tüszős mandulagyulladás, amit nem vírus okoz, hanem a Streptococcus nevű baktérium, erre már szükséges antibiotikumot szedni, és általánosságban véve ez a középfülgyulladásról is elmondható.

Az alsó légúti megbetegedések közül a legjellemzőbb a hörghurut és a tüdőgyulladás, mindegyiknek a tünetei közé tartozik a köhögés, a hőemelkedés vagy éppen a láz. Többségüket vírusfertőzés okozza, így ezek nem igényelnek antibiotikumos kezelést, viszont, ha bebizonyosodik, hogy baktérium okozza a tüdőgyulladást, arra kell antibiotikum. 

A romantikus nevű, de korántsem romantikus lepkehimlő is ott van a legnépszerűbbek között, amelyet a parvovírus okoz, és amelyről már a Magyar Nemzet is elég sokat cikkezett. A tünetek már akkor előjöhetnek, amikor a betegség még csak lappang, ilyen a hőemelkedés, a fejfájás, a torokfájás, a köhögés, a viszketés vagy akár a kötőhártya-gyulladás és az izomfájdalmak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.