Ezért szigorítanák az idős sofőrök jogosítványhoz jutását

Ők okozzák a legtöbb személyi sérüléssel járó balesetet.

2024. 10. 14. 8:14
BA-7819

20240901 Békéscsaba 

Autó baleset a Bartók Béla Tulipán utca kereszteződésben. 

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
Fotó: Bencsik Ádám
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak orvosi vizsgálatok alapján kellene felmérni az idősebb vezetők alkalmasságát – vélekedett a Több mint jogsi autósiskola vezetője, miután szinte minden hatodik közúti, személyi sérüléssel járó balesetet 65 év felettiek okoznak. Kapitány Tibor a közmédiának beszélt arról, hogy

2024 első fél évében 6523 személyi sérüléssel járó baleset történt a hazai utakon, ebből 996-ot 65 év felettiek okoztak. 

Ez a szám kiemelkedően magas, és jóval meghaladja a fiatalabb korosztályok által okozott balesetek számát.

Az utóbbi adat felveti a kérdést, hogy az idősek vezetési képességei milyen mértékben befolyásolhatják a közlekedés biztonságát. Kapitány Tibor szerint ugyanis

az orvosi vizsgálat mellett szakértők és a családok felelőssége egyaránt kulcsfontosságú a közlekedés biztonságosabbá tételében.

Úgy látja, jelenleg Magyarországon az orvosok határozzák meg, hogy az idősek alkalmasak-e a vezetésre, azonban ez sok esetben nem elégséges.

– Az orvos a rendelőben csak az alapvető fizikai állapotot tudja felmérni, de azt nem, hogy az illető hogyan vezet a forgalomban. Ezért fontos lenne bevonni közlekedési szakembereket, akik akár egy húszperces felmérés során meg tudják állapítani, hogy az idősebb sofőr alkalmas-e a vezetésre – magyarázta.

Jelezte, számos országban szigorúbb szabályokat alkalmaznak az idősek vezetési engedélyeinek meghosszabbítására. Van, ahol a hetven év feletti sofőröknek külön engedélyt kell kérniük a vezetéshez.

Érdemes lenne megfontolni, hogy Magyarországon is sűrűbb vizsgálatokhoz kössük a jogosítvány megújítását

– mondta az autósiskola vezetője, aki szerint a családoknak is nagyobb szerepet kellene vállalniuk, hiszen a legnagyobb felelősség a családé, mert ők látják legjobban, hogy idős hozzátartozójuk még biztonságosan tud-e vezetni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.