Mégiscsak baloldali kifizetőhely lett a Baranyi Krisztina vezette önkormányzatból

Jelenleg ott dolgozik a korábban lebukott BitCoin bányász, Gyurcsány Ferenc egykori sajtósa, de van álláshalmozó momentumos is, hogy csak egy néhányat említsünk.

2024. 10. 10. 7:18
BARANYI Krisztina
Budapest, 2024. február 8. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere beszél a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszának tervezett komplex megújításról tartott sajtótájékoztatón az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatalban 2024. február 8-án. Az idén indulhat a megújítás tervezés, a szakaszosan megvalósítandó beruházás várhatóan a jövõ évben kezdõdhet el és a következõ ciklus végére valósulhat meg. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy Baranyi Krisztina már 2019-es kampányában azt ígérte, hogy vezetése alatt a Ferencvárosi Önkormányzat nem lesz pártok kifizetőhelye, épp az ellenkezője történik. Az általa vezetett önkormányzat két legnagyobb cége kifizetőhelyként működik, folyamatosan ott kapnak új megbízást az álláshalmozó vagy parkolópályára került baloldali politikusok és szakemberek – írja a Metropol.

A legutóbbi ilyen személy Balogh Samu, a főpolgármester korábbi kabinetfőnöke, aki a napokban lett Baranyi Krisztina döntésére a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (FEV IX. Zrt.) igazgatósági tagja. Ezt megelőzően Balogh a várostervezés stratégiai irányításáért, valamint az azzal összefüggő végrehajtás összehangolásáért volt felelős a Karácsony Gergely vezette Városházán. Leváltását a főpolgármester sajtótájékoztatóján jelentette be, székébe Szentirmai Judit került, aki egyébként korábban, Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinációs szakállamtitkára volt.

A Kutyapárt frakciójában ülő Baranyi korábban azt ígérte, hogy együtt fog működni a DK–MSZP és a Fidesz–KDNP ellenzékkel is, ehhez képest 

korlátozta a képviselők jogait, míg a sajátját megnövelte, így a testület többi tagja gyakorlatilag nem tudja képviselni a rájuk szavazó ferencvárosiakat annak ellenére, hogy több voksot kaptak, mint maga Baranyi. 

Ennek köszönhetően Ferencváros polgármestere egy szeméyben dönt a cégvezetőkről és közbeszerzésekről is, amelyhez bírálói szerint az átláthatóságot sem biztosítja.  

Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint Baranyi korábbi ígéreteivel ellentétben egyre több olyan eset derül ki, ami igenis ezt mutatja, hogy Ferencváros önkorányzata baloldali kifizetőhely lett.

Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője Fotó: Facebook

Ez egy nettó pártkifizetőhely lett, miközben Baranyi Krisztina azt ígérte, hogy a vezetése alatt nem fordulhat elő ilyen. Nem azt látjuk! A mostani alakuló ülésen például az ellenzéki frakciók embereit sem engedte be annak a cégnek az igazgatótanácsába, amelynél az előző ciklusban több szabálytalanságot is feltártak a belső ellenőrzések, és amely a legtöbb »ejtőernyős« politikusnak biztosít fizetést. Bár a polgármester még nagyobb átláthatóságot hirdetett, ehhez képest korlátozta a képviselők jogát. Lehet, hogy nem véletlenül törekszik erre? Kíváncsian várjuk, vajon hány levitézlett ember érkezik még a két legnagyobb ferencvárosi céghez a közeljövőben

– nyilatkozta a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

„Válogatott” baloldali gárda dolgozik a Ferencvárosi Önkormányzatában 

  • Borka-Szász Tamás: a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft.-nél tevékenykedik. 

Borka-Szász az a DK-s erzsébetvárosi politikus, aki erzsébetvárosi képviselői mandátumáról lemondani kényszerült, miután kiderült, az önkormányzat épületében, az ottani elektromos hálózaton nagy teljesítményű számítógépeket üzemeltetett bitcoinbányászat céljából. 

  • Gőz Gabriella: mielőtt Ferencvárosba menekült volna, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjeként felügyelte azt a bérbeadási eljárást, amely a kerület káptalanfüredi ingatlanát a Vitorlázó Gyermekekért Egyesületnek engedte át. Ennek kapcsán annyit már tudni, hogy az ügy a bíróságra került

A Gyurcsány Ferenc egykori sajtósaként is ismert Gőz Gabriella Ferencváros vagyonkezelő cégénél, a FEV IX-nél talált menedékre, vagyis annál az önkormányzati cégnél, amelyet Pataki Márton vezet. 

A helyi Fidesz szerint Gőz tanácsadói szerződését éppúgy nem egyeztette Baranyi anno a baloldali frakciókkal, mint Borka-Szász szerepvállalását sem.

  • Ádám Zoltán: a docens azt követően lett Baranyi tanácsadója, hogy kirúgták a Corvinusról. Ádám volt már közpolitikai tanácsadó, például a második Gyurcsány-kormány idején a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban. 
  • Derda Ádám: szintén a korrupciógyanúval vádolt, DK-s Kiss László vezette Óbudáról „ejtőernyőzött” át Baranyiékhoz. Az álláshalmozó momentumos politikus egyébként egyidőben a III. kerületben képviselő, Ferencvárosban pedig a vagyonkezelő cég szakmai titkára.   
  • Pataki Márton: korábban az MSZP óbudai képviselője volt, de pártot váltott és az Együtt egykori elnökségi tagja lett, majd onnan a Momentumba igazolt. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.