Vitorlás-mutyi: meghátrált Józsefváros baloldali vezetése

A józsefvárosi önkormányzat cége felbontotta a mutyigyanús szerződést a vitorlás-egyesülettel, miután a hivatal belső vizsgálata is számos szabálytalanságot tárt fel. Az önkormányzat nem hozta nyilvánosságra a jelentést, Pikó András balliberális polgármester inkább előre menekült, és megszabadult az egyesülettől, amelynek bérbe adta az önkormányzat balatoni strandját. Az ezer sebből vérző tenderbe az önkormányzati cég korábbi vezetője, Gyurcsány Ferenc egykori sajtófőnöke, Gőz Gabriella már korábban belebukott.

2022. 01. 24. 11:12
KARÁCSONY Gergely; GY. NÉMETH Erzsébet; PIKÓ András
Budapest, 2019. szeptember 13. Karácsony Gergely ellenzki fpolgrmester-jellt (j3), Gy. Nmeth Erzsbet, az ellenzk DK-s XVII. kerleti polgrmesterjelltje (j2) s Pik Andrs (j) az ellenzki prtok demonstrcijn a VIII. kerleti Prter utcban 2019. szeptember 13-n. Az ellenzk kzsen llt ki VIII. kerleti polgrmesterjelltjk, Pik Andrs s trvnytelen adatkezelssel vdolt kampnycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tavaly a momentumos Pikó András polgármester és csapata a képviselő-testület megkerülésével vitorlás ismerősöknek játszotta ki a káptalanfüredi gyermektábor strandját. Hosszú évekre, Józsefváros számára nagyon kedvezőtlen feltételekkel, elvéve a területet a rászoruló gyermekek elől” – reagált közösségi oldalán Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője arra a hírre, hogy a Pikó-féle városvezetés hirtelen szerződést bontott azzal a vitorlás-egyesülettel, amely megkérdőjelezhető módon jutott a káptalanfüredi önkormányzati strand bérleti jogához. 

Kocsis Máté emlékeztetett: miután helyi önkormányzati képviselők kirobbantották a botrányt, Pikó András természetesen tagadott mindennemű törvénytelenséget, és „politikai támadásról” beszélt. Hazudott az embereknek, mint ahogy már oly sokszor megtette. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője arra is kitért, hogy később az önkormányzat belső ellenőri jelentése is megállapított ez ügyben számos szabálytalanságot, és azt, hogy a szerződést még vissza is dátumozták. Ezt a jelentést Pikóék sokáig rejtegették a nyilvánosság elől.

A Hírnyolc úgy tudja: a szerződést – az egyesület szerződésszegése ürügyén – a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN) új vezetője szüntette meg rendkívüli felmondással. A káptalanfüredi strand kiürítésére a cégnek január 31-ig van ideje. Ivanyos János – aki a korábban az ügybe belebukott Gőz Gabriellát váltotta – a testületi ülésen kifejtette: a szerződés felbontását a vitorlásklub vitatja, így az ügyben további jogvita várható.

Jó nagy galibát okoztak ezzel az első ránézésre is problémás üggyel. Lehetséges, hogy csak egy hosszú bírósági procedúra után lesz szabad a strand az üdülni vágyó gyerekek számára

– latolgatta a reális esélyeket Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője. Pikó András is csak remélni tudja, hogy sikerül feloldani a céggel az ellentéteket, és el tud válni egymástól a klub és az önkormányzat.

A tények ismeretében a szerződés egyértelműen kétes körülmények között született. Ugyanis először az önkormányzat csak három hónapra, a nyári szezonig adta bérbe a káptalanfüredi önkormányzati strandot a Vitorlázó Gyermekekért Egyesületnek. Ilyen rövid távra nem volt szükség nyilvános pályázat kiírására. Ám az egyesület honlapján már egész nyárra hirdették vitorlástáborukat, mi több: saját szájízükre kezdték átrendezni, átépíteni a balatoni strandot úgy, hogy ott gyermekek biztonságosan aligha strandolhattak volna a Balatonban. Ami arra utalt, hogy az egyesület és az RS Sailing Kft. előzetesen szóbeli ígéretet kaphatott a JKN vezetőjétől, hogy a pályázat kiírása után tovább folytathatják tevékenységüket a józsefvárosi gyermekek strandján. 

Néhány hónappal később a tender kiírásra került, és egyetlen pályázóként az egyesület nyerte el a bérleti jogot öt évre. Ezzel egy időben nyilvánosságra került egy leleplező videó, amelyből kiderül, hogy a vitorlástender kiírója és nyertes pályázója ugyanaz a személy, a dokumentum adatai szerint mindkettőt egy ricsi7 felhasználónevű személy írta. Ráadásul a vitorlás-egyesület honlapján is fellelhető volt egy dokumentum szintén ricsi7 szerzővel feltüntetve. Ami érdekes egybeesés: az RS Sailing Kft. vezetője és a vitorlás-egyesület elnöke nem más mint  N. Richárd.

– Kiderült az is, hogy az önkormányzati „pályázat” annak az embernek a számítógépén íródott, aki aztán meg is nyerte. Pár napja fordulat következett be: egy rendőrségi feljelentést követően nyomozás közelébe került az ügy, előrevetítve, hogy több bűncselekmény is megvalósulhatott a közvagyont érintően. Pikó András momentumos polgármester a szerződést most hirtelen felmondta, miközben azt korábban foggal-körömmel védte, és azt mondta a kerületieknek, hogy az nagyon előnyös. De ha valóban annyira előnyös, akkor most vajon miért szüntette meg szép csendben? – tette fel a kérdést Kocsis Máté, aki egy évtizeden át Józsefváros polgármestere volt. A kormánypárti politikus megjegyezte: az ijedt és kapkodó visszatáncolás mindenesetre felér egy beismerő vallomással. 

Egy jó hír van pusztán: a gyerekellenes intézkedéseiről ismert Pikó polgármester és fosztogató csapata ezúttal meghátrálni kényszerült. Persze a történetnek itt még nincs vége: H. Zsófia és az „okosba” fizetett belépőjegyek, N. Richárd saját magára kiírt pályázata, és a szabálytalanul felhasznált támogatások ügye továbbra is tisztázásra vár

– zárta sorait Kocsis Máté. 

Emlékezetes fordulat volt az ügyben, miután a leleplező cikk és videó megjelent a Hírnyolcon a korrupciógyanúval átitatott önkormányzati vitorlásmutyi ügyében, még aznap este lemondott Gyurcsány Ferenc egykori sajtófőnöke, a Józsefváros Közösségeiért Zrt. vezetője. Ezzel Pikó Andrásék kimentették Gőz Gabriellát a későbbi felelősségre vonás alól.

Borítókép: Pikó András polgármester (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.